Opowiedziealność materialna za akupiony sprzęt

• Autor wątku Autor wątku autominus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

autominus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,
Mam taką dość nie miłą sytuację w pracy i chciałem uzyskać dość konkretną informację.

1. W pracy dostaliśmy sprzęt służbowy: laptop + na stanowisku pracy komputer, monitor + osprzęt. Oczywiście jako, że jest to sprzęt służbowy podpisałem dokumenty stwierdzające, że jest on na moim stanie, i że za niego odpowiadam. I tu się z tym w pełni zgadzam.

2. Ostatnio firma (instytucja państwowa) zakupiła kolejny sprzęt: taki jak drukarka przenośnia, programator do programowania układów. I teraz przełożony chce żebym podpisał, że sprzęt będzie na moim stanie, gdzie z niego będą mogły korzystać wszystkie osoby z naszego działu. A z tym ewidentnie się nie zgadzam, bo nie będę miał możliwości tzw. jego upilnowania, a tym bardziej gdy będę na jakimś urlopie.

Czy w takim przypadku mam prawo odmowy podpisania takiego dokumentu? Sprzęt ma naklejkę z numerem ewidencyjnym, który jest zawarty w treści dokumentu oraz że jest on na moim stanie i za niego ponoszę odpowiedzialność.

autominus napisał:
Czy w takim przypadku mam prawo odmowy podpisania takiego dokumentu?
Jak najbardziej , jezeli mają z drukarki korzystać inne osoby to niech przełożony przypisze ją sobie
pracownik powinien mieć możliwość "upilnowania " powierzonego mu sprzętu żeby za niego odpowiadać

Dziękuję za odpowiedź.

1. Rozumiem, że moja odmowa w tym przypadku nie może powodować żadnych konsekwencji?
2. A jeśli by nadal napierali, żeby podpisać, to czy jest jakiś przepis na który można się powołać?

https://www.pip.gov.pl/dla-sluzb-bhp/magazyn-inspektor-pracy/artykuly/pod-opieka-pracownika

by powierzenie mienia nastąpiło w taki sposób, aby pracownik wszedł w jego rzeczywiste posiadanie i mógł nim dysponować w warunkach zapewniających możliwość zabezpieczenia mienia przed dostępem osób nieupoważnionych i utrzymania mienia w stanie zgodnym z jego przeznaczeniem, a następnie dokonać jego zwrotu lub wyliczyć się z niego” (Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 kwietnia 2010 roku, sygn. II PK 307/09).

jeżeli będzie do wspólnego użytku to nie masz możliwości kontrolowania tego mienia - drukarki
nie może wyciągną wobec ciebie żadnych konsekwencji za odmowe

Powrót