Opóźnienia realizacji zamówienia przez internet

• Autor wątku Autor wątku satiricalmind
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

satiricalmind

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Zamówiłam ze sklepu internetowego zaproszenia ślubne.
Na karcie produktu istnieje informacja o czasie realizacji 10-14 dni roboczych.

Od zamówienia minęło 17 dni roboczych. Napisałam do sklepu maila, odpisali, że ,,być może uda się wysłać do końca tygodnia". Poprosiłam o konkretny termin (żeby nie było za późno). Nie odpisują.
Nie zostałam poinformowana o opóźnieniu, nie otrzymuje odpowiedzi na kolejne maile, w których naciskam na podanie realnego terminu wysyłki zamówienia.
Dzisiaj jest 18 dzień roboczy, sklep milczy.

Czy ja mogę zrobić coś więcej? Zgłosić do to UOKiK? Jakoś na nich nacisnąć? Czy sklep ma obowiązek poinformować o opóźnieniach, albo odpisywać na maile, czy mogą tak beztrosko wziąć pieniądze za realizację, opóźniać ją i bez informowania o tym klienta i bez żadnych konsekwencji?

Pomijam na ten moment treść regulaminu.

Na stronie oferty jest informacja ,,czas realizacji: 11-14 dni roboczych". Czy taka informacja jest w jakikolwiek sposób wiążąca a brak trzymania się jej i brak kontaktu ze strony sklepu jest podstawą do np. kontaktu z rzecznikiem praw konsumenta?

Kontaktować z rzecznikiem to mozesz sie zawsze, nawet z nim kawę wypić. To nie jest tak, ze jak sklep sie opóźni z wysyłką to właściciel z mocy prawa idzie na gilotyna. Tak wiec nie pomijaj na ten moment treści regulaminu, bo jest on akurat w tym momencie bardzo ważny

Powrót