opóźnienie przyłącza gazu

• Autor wątku Autor wątku katjana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katjana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Gazownia wymaga od nas podpisania kolejnego aneksu do umowy przyłącza gazu odnośnie przedłużenia terminu wykonania przyłączu. Jeden już podpisaliśmy. Chciałam w związku z tym zapytać czy możemy nie podpisywać tego aneksu i jakie to będzie miało dla nas skutki. Czy jeśli nie podpiszemy tego aneksu, a gazownia nie zdąży wykonać przyłącza w ustalonym terminie, będziemy mogli domagać się jakiejś rekompensaty?
Dziękuję za pomoc.

Podbiję temat aby nie tworzyć podobnego.
Dziś przyszedł do mnie pan wykonawca przyłącza, który poinformował mnie, że 13.05.2019r. dostał zlecenie od Gazowni na wykonanie przyłącza wraz z projektem w terminie do 30.03.2020r.
Ja podpisałem umowę z Gazownią rok temu z terminem wykonania prac przez Gazownię na 30.05.2019r.
Wychodzi na to, że już wiadomo, że będzie 10 miesięcy opóźnienia.
W skrzynce awizo, spodziewam się aneksu.
W umowie kary umowne (śmiesznie niskie).

I teraz
Mając umowę z hydraulikiem i kafelkarzem na roboty remontowe rozpoczynające się do 30.06 i płacąc im zadatki mogę domagać się od gazowni zwrotu tych pieniędzy. W związku z zaistniałą sytuacją muszę odwołać podwykonawców.

Czy jeśli wykonam remont i zmienię piec na gazowy paląc gazem z butli (ok dwa razy drożej) mogę domagać się od Gazowni zwrotu różnicy w koszach ogrzewanie do czasu wywiązanie się z umowy.

Czy są jakieś konsekwencje niepodpisania aneksu ?

Czy mogę 01.06.2019r. rozwiązać umowę z Gazownią z ich winy ?

- nie
- po prostu wcale cie nie podłączą
- mozesz ale nie oczekuje nic po za karami zawartymi w umowie

Odnośnie kar są takie zapisy:

0.2% opłaty za każdy dzień opóźnienia. Łączna wysokość kary umownej nie może przekroczyć 100% wysokości opłaty za przyłącze

oraz

W przypadku gdy na podstawie Umowy, Stronie przysługuje uprawnienie do żądania od drugiej Strony zapłaty kary umownej, wówczas Stronie przysługuje także uprawnienie do dochodzenia odszkodowania w części przekraczającej karę umowną na zasadach ogólnych przewidzianych w obowiązujących przepisach.

Dlaczego nie ? Nie dotrzymali umowy a ja w zawiązku z tym ponoszę większe koszty gazu z butli oraz np. przerobienie kotła na gaz propan-butan.

Dlaczego mnie nie podłączą ? Dlatego, że nie chcę podpisać aneksu ? Chcę dotrzymania terminu i nie zgadzam się na aneksy... Podpisując aneks pozbawiam się kar umownych ?

Jaka jest kara za rozwiązanie umowy z winy Gazowni ?

Kontynuuję temat bo mam kilka dodatkowych pytań.
W końcu podłączyli mnie do sieci z 203 dniowym późnieniem.
Otrzymałem dziś FV na pełną kwotę za przyłączenie, oczywiście nie pomniejszyli tej FV o kary umowne.
Jutro wysyłam pismo o zapłatę kary umownej ale mam pytania:

Czy mogę pomniejszyć sobie kwotę z FV o karę umowną ?
Czy samo pismo wystarczy czy wystawić inny dokument ?
Nota obciążeniowa i zapłacić mniej? Wezwanie do zapłaty ?
Czy może zapłacić im całość FV i podać nr konta do kary umownej ?

Jak to rozwiązać aby było wszystko OK ?

Nadmieniam, że jestem osobą fizyczną jako strona w tej umowie.

Powrót