Opóźnienie w zapłacie PCC3

• Autor wątku Autor wątku TheMrKarolus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TheMrKarolus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Cześć,
Kupiłem motocykl o wartości 8500zł dnia 24.10.2019
Przez roztargnienie zapłaciłem dopiero dzisiaj PCC3. Czyli 13 dni po terminie.
Odsetki wyliczyłem na 8500*0,02*(13/365)=6,05zł, czyli kwota, której nie muszę regulować.
Pojawia się następujące pytanie- zapłacić 170zł i składać czynny żal czy też nie zwracać niepotrzebnie na siebie uwagi, zapłacić i zapomnieć. Fiskus ściga ludzi o takie małe kwoty?

Odsetki wyliczyłem na 8500*0,02*(13/365)=6,05zł, czyli kwota, której nie muszę regulować.
Kwota odsetek jest błędna. Odsetki płaci się od podatku, nie od wartości motocykla.

Czy deklaracja PCC została złożona?

Zgodnie z art. 10 ust. 1 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych podatnicy są obowiązani, bez wezwania organu podatkowego, złożyć deklarację w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych, według ustalonego wzoru, oraz obliczyć i wpłacić podatek w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego, z wyłączeniem przypadków, gdy podatek jest pobierany przez płatnika, oraz przypadków, o których mowa w ust. 1a.

Pojawia się następujące pytanie- zapłacić 170zł i składać czynny żal czy też nie zwracać niepotrzebnie na siebie uwagi, zapłacić i zapomnieć. Fiskus ściga ludzi o takie małe kwoty?

Czynny żal pozwoli Ci uniknąć ewentualnej kary.

Powrót