Opóźnienie w zapłacie ZUSu

• Autor wątku Autor wątku Cinoss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cinoss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, 25 października założyłem swoją działalność gospodarczą, w listopadzie zapłacona została pierwsza opłata (ubezpiecznie społeczne i zdrowotne). 9 grudnia działalność została zawieszona. U księgowej dostałem do zapłaty Ubezpiecznie społeczne i zdrowotne za listopad, niestety nie dostałem jeszcze pieniędzy które mam dostać za kilka dni więc nie dam rady zapłacić obu w terminie. Chciałbym zapłacić chociaż ubezpiecznie społeczne ale to i tak odbędzie się z 1 dniem opóźnienia. Termin jest 10 grudnia, a pieniądze prawdopodobnie zostaną zaksięgowane w ZUS 11 grudnia Grożą mi jakieś konsekwencje w takim przypadku ?

Gdybyś miał ciągłość podlegania pod chorobowe minimum 90 dni to straciłbyś prawo do świadczeń na wypadek choroby. Po za odsetkami (które po kilku dniach są zbyt małe by ZUS je naliczył) nic ci nie grozi.
Nie opłacenie zdrowotnego to brak prawa do opieki (lekarz, recepty), ale tylko w teorii, bo zgłoszony jesteś, a dowód zapłaty zawsze możesz dostarczyć.

Aha, czyli tak na prawdę te kilka dni to nic wielkiego jak dla mnie. Bo i tak firmę mam zawieszoną.

Powrót