Opóźnienie wysyłki, brak potwierdzenia

• Autor wątku Autor wątku elektryk321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elektryk321

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 133
Witam
Zamówiłem od sprzedawcy z allegro towar, sprzedawca zaproponował że wyśle jeszcze tego samego dnia jak tylko dostanie dane SMSem. Zakup poza allegro, przypuszczam że bez faktury, zapewne kolejny "biznesman" który unika skarbówki. Przesyłka miała być wysłana kurierem na mój koszt. Wysłałem SMS z danymi i prośbą żeby potwierdził wysyłkę. Niby miała być następnego dnia, nie przyszła. Próbowałem się kilkukrotnie skontaktować ze sprzedawcą, nie można było się dodzwonić. Zgłosiłem nawet reklamację do operatora sieci GSM że nie mogę się dodzwonić z pytaniem dlaczego. W ciągu kolejnych dni nie dostałem żadnych wiadomości, nikt nie oddzwonił. Zamówiony towar przestał być mi potrzebny. Tydzień później miałem telefon od kuriera że jest jakaś paczka, po sumie do zapłacenia domyślam się że chodzi o tę przesyłkę. Ponieważ pracuję do 18 powiedziałem kurierowi że sam odbiorę z magazynu. Kurier oczywiście przez telefon się przedstawił i chyba nawet podał adres odbioru niestety nie pozostawił żadnego awizo z numerem przesyłki a ja nie zanotowałem żadnych danych. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Nie zależy mi na przesyłce, uważam że nadawca nie wywiązał się z umowy. czy mogę po prostu zignorować sprawę?

Problem może być taki że sprawa dotyczy 3 stron, sprzedawcy, mnie i firmy kurierskiej. Niby sprzedawca wysłał paczkę zgodnie z umową, niby ja powiedziałem że odbiorę paczkę, firma kurierska niby dokonała próby dostawy.

Ostatnia edycja:
Tak, możesz poprostu zignorować, jeżeli sprzedawca będzie się coś sapał powiedź że pismo do skarbówki wyślesz priorytetem z informacją że sobie dorabia.

Tak to jest jak się traktuje Allegro jako słup ogłoszeniowy, a nie portal do finalizacji transakcji.
Drugi błąd to z tym kurierem. Takie rzeczy się notuje.

Oczywiście może Pan sprawę zostawić, ale nie ma co liczyć na zwrot gotówki, a jak nie odbierze Pan towaru od kuriera to również na towar nie ma co liczyć. W firmie kurierskiej mogą przecież dojść po adresacie lub nadawcy - i tak zlokalizować paczkę.

Colder napisał:
Oczywiście może Pan sprawę zostawić, ale nie ma co liczyć na zwrot gotówki, a jak nie odbierze Pan towaru od kuriera to również na towar nie ma co liczyć.
Ale ja za nic nie zapłaciłem jeszcze, żeby było szybciej sprzedawca wysłał "za pobraniem".
Colder napisał:
W firmie kurierskiej mogą przecież dojść po adresacie lub nadawcy - i tak zlokalizować paczkę.
Dzwoniłem przykładowo do DPD (bo telefon pracuje całą dobę) nie chcieli nic szukać bez numeru nadania, przypuszczam że jakbym wysłał do nich pisemnie zapytanie to by może coś odpisali, chociaż przesyłka jest jakby własnością wysyłającego więc ja nie mam do niej jeszcze praw. Przez telefon wyjaśnili że paczka wróciła na magazyn to za jakiś czas ktoś ją znajdzie i spróbuje wyjaśnić sprawę dostawy.

No to jeśli nic Pan nie płacił i nie da się odebrać paczki to nie Pana to problem :) Skoro była umowa, że paczka zostania wysłana np. tego samego albo następnego dnia to odpowiada za to sprzedawca.

Powrót