Opracowanie materiału, a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku pytajnik44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajnik44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.

Przygotowuję obszerny materiał dotyczący historii swojego regionu, który następnie chcę opublikować w Internecie w postaci opracowania. W tym celu wykorzystuję wiele publikacji w postaci książek wydanych w różnych latach przez różnych autorów. Z niektórych publikacji wykorzystuję jedynie niewielkie fragmenty, w postaci kilku zdań dotyczących różnych zagadnień. Wówczas cytuję poszczególnych autorów i stosuję odpowiednie przypisy. Z innych publikacji wykorzystuję większe fragmenty i opracowuję je, na co uzyskałem już zgody poszczególnych autorów. Jednakże na ten moment napotkałem dwie problematyczne kwestie. Pierwsza dotyczy konkretnej publikacji, z której również chciałbym zaczerpnąć nieco więcej informacji do swojego opracowania. Publikacja ta została wydana w 1986 roku przez nieistniejący już Śląski Instytut Naukowy. Jest to dzieło zbiorcze napisane pod redakcją konkretnego profesora, który, z tego co udało mi się ustalić w Internecie, nie jest już aktywnym wykładowcą na żadnej z uczelni i ma ponad 70 lat. Nie udało mi się ustalić do niego żadnych danych kontaktowych. Podobnie jak do innych twórców, którzy mieli swój wkład w powstanie tej książki. Czy ktoś wie, co w takim przypadku powinienem zrobić? Nie za bardzo mam pomysł do kogo zwrócić się o wyrażenie zgody na opracowanie materiału z książki, której wydawca już nie istnieje, a kontaktów do autorów nie potrafię znaleźć w publicznym obiegu.

Drugą problematyczną kwestią jest to, że nie wiem, po jakim czasie od wydania danej książki nie muszę uzyskiwać zgody autora na jej wykorzystanie w swoim opracowaniu? Niektóre z publikacji, które chciałbym wykorzystać, są jeszcze przedwojenne i nijak nie wiem, jak dotrzeć do ich autorów (potomków autorów, na których przeszły prawa autorskie), czy pracowników nieistniejących już wydawnictw.

Liczę, że ktoś pomoże mi rozwiać moje wątpliwości.

pytajnik44 napisał:
... do kogo zwrócić się o wyrażenie zgody na opracowanie materiału z książki, ...
Przede wszystkim na opracowanie nie jest Ci potrzebna niczyja zgoda, a dopiero na rozpowszechnienie Twojego opracowania, brak takiej zgody uniemożliwia korzystanie z takiego opracowania. Możesz próbować kontaktować się z odpowiednią OZZ ale czy oni coś pomogą trudno powiedzieć.
pytajnik44 napisał:
... po jakim czasie od wydania danej książki nie muszę uzyskiwać zgody autora na jej wykorzystanie w swoim opracowaniu? ...
Nie czas wydania ma tu znaczenie a data śmierci autora/ów, siedemdziesiąt lat licząc od końca roku, którym zmarł/li.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Ostatnia edycja:
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Powrót