S
studentUO
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam! Na wstępie pragnę podnieść, że to dopiero mój pierwszy post na tym zacnym forum. Ad rem, otóż stosunkowo niedawno zakończyłem naukę kodeksu karnego, a więc najbardziej elementarnego źródła prawa karnego materialnego, po czym można wnioskować, że swoją wieloletnią przygodę z prawem dopiero rozpoczynam tzn. zaczynam II rok na studiach prawniczych. W następnym miesiącu postaram się nabytą uprzednio wiedzę praktykować rozwiązując kazusy. W tym miejscu pojawił się ciężki orzech do zgryzienia, a mianowicie poprzez ogrom informacji nie jestem w stanie uporządkować wiedzy tzn. nie wiem od czego zacząć: przedmiot prawnokarnej ochrony, podmiot przestępstwa, znamiona strony podmiotowej, przedmiotowej. a może formy stadialne, postacie zjawiskowe... itd. Stąd pytania: Czy dysponuje ktoś gotowymi schematami do rozwiązywania kazusów w prawie karnym? Czy może ktoś polecić ciekawe pozycje do kupienia z kazusami (z odp.)? Czy może ktoś polecić inne książki z prawa karnego materialnego inne niż te które przerobiłem tzn. PRAWO KARNE MATERIALNE cz. og. i sz. Bojarski Giezek Sienkiewicz oraz PRAWO KARNE Błaszczyk Zientara? Dziękuje.