Oprawa celna przesyłki z Wielkiej Brytanii

• Autor wątku Autor wątku krakus82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakus82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dostałem dzisiaj telefon z jakiegoś ***, że mają dla mnie przesyłkę z UK i wyślą mi na maila do wypełnienia upoważnienie do przeprowadzenia odprawy celnej.
Wszystko byłoby spoko tylko ta odprawa wiąże się z opłatą 100 zł netto i dodatkowo + 23 % VAT od wartości przesyłki.
Ta kwota przekracza znacząco wartość tej przesyłki co poddaje w wątpliwość sens jej odbioru.
Czytałem na innym forum, że to 100 zł to jest po prostu opłata pobierana przez tą firmę za przeprowadzenie opłaty w moim imieniu, a cło to zależy od wartości przesyłki i co jest w środku.
Trochę to jednak przesada.
Podobno mogę przeprowadzić taką odprawę samemu ale w sieci znajduję tylko porady dla importerów, a ja jestem osobą prywatną, która po prostu zamówiła sobie pamiątkę jednego z klubów premier league.
Jak taką odprawę mogę załatwić na własną rękę ?

Dziwi mnie też, ze w sumie to w tamtym tygodniu dostałem inną paczkę z UK dostarczoną przez Pocztę Polską beż żadnych ukrytych kosztów więc o co chodzi ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tu nie ma ukrytych kosztów - od 1 stycznia UK nie jest w UE i obowiązują takie same zasady jak przy zamawianiu towaru clz Chin, USA czy Ukrainy. Niestety sam tego nie odprawisz - sama instrukcja odprawy to ponad 200 stron, do tego sporo papierów do wypełnienia.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Powrót