Oprogramowanie firm, a moje oprogramowanie.

• Autor wątku Autor wątku piotr.lezon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr.lezon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, na początku z racji że jest to mój pierwszy post, pragnę wszystkich gorąco przywitać.

Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł jak trochę zarobić, miałoby to polegać na wyświetlaniu reklam na jednej z gier sieciowych, a mianowicie GTA. Sytuacja jest taka: ktoś stworzył do tej gry oprogramowanie które pozwala na grę w sieci, chcę do niego dopisać funkcjonalność która pozwoli mi wyświetlanie reklam (zaznaczam że kod źródłowy jest udostępniony przez autora), a licencja zawiera taki o to fragment:

[cytat:1wojkdys]This software may not be exploited for personal, financial or commercial gain.[/cytat:1wojkdys]

Można to różnorako odbierać, ale mi się wydaje że nie mogę w żaden sposób na tej aplikacji zarabiać (a może się mylę? Może nie mogę zarabiać na jej sprzedaży?).

Drugie pytanie czy autorzy gry GTA, mają w tej sprawie coś do powiedzenia?

Czy w sytuacji, w której nie będzie można zarabiać na tych aplikacjach w żaden sposób, przejdzie coś takiego że będę sprzedawał konta na mojej stronie, oraz będę pobierał opłaty za włączenie danej funkcji (oczywiście koto i funkcjonalność będzie powiązana z tą grą), bez naruszenia licencji?

Chciałbym aby to wszystko było legalne.

Pozdrawiam,
Piotr Leżoń

Nie jestem prawnikiem, ale ten zapis jasno mówi, że nie możesz uzyskiwać korzysci finansowych z aplikacji, nie tylko jej sprzedarzy. Poza tym wydaje mi się, że właściciel(e) praw do GTA też mieli by tu coś do powiedzenia, ale tego pewny już nie jestem.

W zasadzie nie wiem co by miała do tego firma która stworzyła GTA, skoro ja ich gry do tego nie używam, tylko użytkownik który ma tą grę łączy się z moim serwerem. Z osobą która stworzyła w/w aplikacje myślę ze jeszcze bym się jakoś dogadał.

Interesuje mnie jeszcze sytuacja którą wyżej opisałem, a mianowicie czy było by nielegalne sprzedawanie dostępu do mojej strony, która była by niejako zintegrowana z programem do gry GTA.

Powrót