Opuszczenie domu

• Autor wątku Autor wątku Bonex157
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bonex157

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem właścicielem nieruchomości od niedawna, kupiłem dom razem z dozywociem kilku domowników i mam problem, co muszę zrobić żeby wywalić osobe niezameldowana, której sobie nie życzę oraz osobe zameldowana oczywiście nie przeze mnie, czy mam iść na policję i zgłosić że ta osoba ma opuścić ten dom czy co?

Wywalić możesz stary tapczan. Policję nie Ty, ale osoby zajmujące lokal mogą wezwać o ile będziesz utrudniał korzystanie z lokalu. Natomiast w kwestii samego problemu, tematów tysiące, wystarczy poczytać, potem dopytać o szczegóły o ile jeszcze czegoś nie będziesz rozumiał :)

Bonex157 napisał:
kupiłem dom razem z dozywociem kilku domowników
Jesli dobrze rozumiem, chodzi o osoby które mają dożywotnią służebność mieszkania?
Meldunek w praktyce nie ma znaczenia na gruncie prawa cywilnego, jest bowiem instrytucją prawa administarcyjnego.
Jedynym wyjściem jest chyba art. 303 kc
Art. 303. Jeżeli uprawniony z tytułu służebności osobistej dopuszcza się
rażących uchybień przy wykonywaniu swego prawa, właściciel nieruchomości
obciążonej może żądać zamiany służebności na rentę.

Przy czym przyjmuje sie, ze owe uchybienia przy wykonywaniu służebności, powinny miec charakter rażący oraz częstotliwy - czyli ie moze to być jednorazowe zachowanie.

Nie, nie chodzi o domowników ze służebnośćia dozywotnia

Bonex157 napisał:
nie chodzi o domowników ze służebnośćia dozywotnia
To na jakiej podstawie te osoby tam przebywają? Proszę dokładnie wyjaśnić, bo bez dokładnych informacji to jak wróżenie z fusów...

Bonex157 napisał:
Jestem właścicielem nieruchomości od niedawna, kupiłem dom razem z dozywociem kilku domowników i mam problem
Faktycznie masz.
1 - eksmisja osób bez prawa do lokalu (kilka lat)
2 - zamiany dożywocia na dożywotnią rentę
Musisz mieć stalowe nerwy, masę pieniędzy i czasu jeżeli zdecydowałeś się na zakup tej nieruchomości.

Ps. Pamiętaj, że jakiekolwiek utrudnianie zamieszkiwania w/w osobom może się dla ciebie źle skończyć.

Powrót