Opuszczenie lokalu w Holandii

• Autor wątku Autor wątku KrzychooPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KrzychooPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Dostałem prace w Holandii poprzez biuro pracy. Poza pracą zapewnili mi jeszcze zamieszkanie w domku 6-cio osobowym. Warunki są beznadziejne wiec chciałbym przenieść się na własne zamieszkanie. Wypłaty i sciagne koszty za domek odbywają się co tydzień. Jest to nowa praca i nie podpisałem jeszcze żadnej umowy o pracę czy też umowy na domek.
Wiem, że biuro nie może mnie zmusić do mieszkania w ich domku i tu mam mały problem.

W polskim prawie jeżeli czynsz ściągany jest co tydzień są 3dni wypowiedzenia. Jak jest w Holandii? Pierwsza informacje jaka dostałem od koordynatora to 1 miesiąc. Wydaje mi się ze to jakaś ściema (chcą mnie przetrzymać jak najdłużej żeby zarobic), ponieważ:
po raz nie podpisałem jeszcze żadnej umowy a po drugie czynsz jest tygodniowy.

Prosze o pomoc, chciałbym opuścić lokal jak najszybciej :)

Chyba za mało info, no i raczej nie będą tu miały zastosowania przepisy prawa holenderskiego. Bo rozumiem, że to polskie biuro pracy?

Kiedy ja pracowałam w NL przez biuro, gwarantowali pracę, transport do pracy i domek 6-cio osobowy właśnie. Z tym, że regulamin był jeden. Wydaje mi się, że biuro mogło w ten sposób kontrolować pracownika - czystość w domkach, trzeźwość przed wyjazdem do pracy, itp.

A wierz mi, że rodacy robili takie rzeczy, że ja się wcale tej kontroli nie dziwiłam.

Wracając do Twojego pytania - ja się z taką praktyką nie spotkałam. Poza ośrodkiem biurowym mieszkali tylko ci, którzy zawarli umowę bezpośrednio z pracodawcą, a nie pośrednikiem. Natomiast nie możesz podpisać umowy z pracodawcą jadąc za pośrednictwem biura (chyba przez dwa lata, ale może zależnie od biura będzie to inny okres).

Pracuje przez holenderskie biuro.
Zasadniczo moje pytanie tkwi w tym ile dni wypowiedzenia musze dać na mieszkanie w przypadku pobierania czynszu co tydzień. Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Wszędzie jest info w przypadku wynajmu na określony czas (od miesiąca w górę)

Biuro pozwala na własne mieszkanie ale lubi utrudniać takie zagrania bo gdy mieszkam na swoim oni mniej na mnie zarabiają.

Najlepiej sprawdzić umowę lub zapytać osobę w firmie która jest odpowiedzialna za wynajem mieszkania.

Powrót