Opźnione wpłaty za ryczałt (Najem), odsetki, kara?

• Autor wątku Autor wątku Onaa47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Onaa47

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Dzień dobry.
Kieruję się z prośbą o poradę w następującej sprawie.
Wynajmuję jednemu przedsiębiorcy szopę pod działalność gospodarczą. Rozliczam się od lat za pomocą ryczałtu, płacę 30zł co miesiąc.
Pierwsza płatność została opłacona 13.02.2020r.
Zapłaciłam wtedy trzy przelewy po 30zł, czyli zapłaciłam do marca 2020.
Później byłam bardzo chora, do tego były te wirusy i zapomniałam totalnie o wpłatach. Zapłaciłam dopiero 01.09.2020r za miesiące kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad. Każda wpłata na osobnym przelewie po 30zł.
Dziś zastawiam się bardzo nad tym czy czasem nie popełniłam błędu i nie powinnam zapłacić karnych odsetek w momencie wpłaty w wrześniu za miesiące kwieceń-sierpień.
Chciałabym Państwa zapytać co w takim przypadku zrobić?
Wiem, że zawaliłam sprawę z tymi wpłatami ale tak wyszło, jest mi bardzo przykro ale niestety lata już nie te.
Z jakimi konsekwencjami muszę się liczyć, co powinnam teraz zrobić?
Może warto się w jakiś sposób przyznać i prosić o nie wymierzanie kary, co z tymi odsetkami?
Bardzo proszę o porady, bo nie wiem zupełnie co teraz zrobić aby to wszystko wyprostować, bardzo bym nie chciała kłopotów.

Jeśli to najem prywatny to podatek wystąpi do zapłaty za miesiące w których otrzymałaś zapłatę za wynajem.
W każdym miesiącu w którym otrzymałaś zapłatę za najem powstaje u Ciebie przychód. Podatek płacisz do 20-go następnego miesiąca.
Sprawdź jak otrzymywałaś wpłaty za najem, wylicz podatek, sprawdź przelewy. Każdy przelew musi być przypisany do danego miesiąca (na każdym przelewie oznaczenie miesiąca). Jeśli w którymś z miesięcy zapłaciłaś więcej, to napisz pismo do US o przeksięgowanie na poczet kolejnych miesięcy. Jeśli brakuje wpłat podatku to zrób przelew za każdy miesiąc osobno. Odsetek nie będzie, bo to mała kwota.

parasoll.ka, serdecznie dziękuję za pomoc.

Powrót