Orange chyba przedłużyło mi umowę i odmówiło migracji do Netii

• Autor wątku Autor wątku red22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

red22

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Jestem użytkownikiem Neostrady. 17-ego lutego kończy mi się umowa na tę usługę. W ubiegłym roku podpisałem umowę z Netią, która miała wysłać wypowiedzenie umowy w Orange (wraz z jej końcem - 17-ego lutego) i uruchomienie na linii swoich usług. Takie pismo zostało wysłane w styczniu (raczej dotarło, bo z Orange nagle zaczęli dzwonić z propozycją przedłużenia umowy z różnymi gratisami), jednak firma Orange odmówiła firmie Netia, a mi za luty wystawili fakturę za cały miesiąc, a nie za okres do końca umowy tj. by umowa zostało automatycznie przedłużona.

Co mogę w danej sytuacji zrobić by jednak ta umowa nie została przedłużona w Orange i bez problemów przejść do Netii? Ja mam walczyć z Orange o wyjaśnienie sytuacji czy to firma Netia powinna walczyć z pomarańczowymi? Orange może sobie poprostu tak zignorować wypowiedzenie i przedłużyć umowę bez pytania mnie o zdanie w momencie gdy poszło wypowiedzenie do nich?

Firma Netia wysłała do nich drugie pismo z zapytaniem powodu odmowy..

Jeżeli Orange otrzymało wystawione w Twoim imieniu wypowiedzenie umowy, to nie ma podstaw do dalszego świadczenia usługi, chyba że w treści wypowiedzenia był np. zawarty warunek możliwości świadczenia usługi przez Netię.

Orange ma prawo odmówić Netii zasłaniając się np. brakiem możliwości technicznych, w interesie Netii jest jednak uzyskanie szczegółów takiej odmowy i ew. interwencja u Orange czy u regulatora, ale to wszystko trochę trwa i nie ma gwarancji jaki będzie rezultat.

Skontaktuj się z Orange, dowiedz się czy wpłynęło wypowiedzenie i dlaczego usługa nie została wyłączona.

Wypowiedzenie miała wysłać netia w moim imieniu. Był zresztą taki zapis na umowie z Netią. Jak może nie mieć warunków do świadczenia usług przez netię na łączu orange, skoro orange świadczy usługi na tym łączu i się jakoś da.
Netia w rozmowie telefonicznej stwierdziła, że są jakieś problemy z danymi dawcy i że jest w ogóle jakiś bałagan i że usługa w orange zostanie zakończona 12-ego lutego (sic). Z kolei orange przesłało mi fakturę na cały pełny luty a nie za okres do 17-ego lutego. Usługa neostrada powinna zostać wyłączona dopiero 17-ego lutego. Natomiast w profilu orange.pl od 1-ego stycznia mam coś jakby zlecenie automatycznego przedłużenia umowy. Natomiast netia wysyła wypowiedzenie dopiero na miesiąc przed zakończeniem umowy (17-ty stycznia). w zasadzie to jest w interesie netii bym został ich klientem. Przejdę się do salonu orange jutro i zapytam jak sytuacja wygląda z ich strony. raczej nie będą zadowoleni.

Może data zakończenia umowy się nie zgadza lub jest inna? Sam się na tym naciąłem:)

Powrót