Orange i brak możliwości naprawy

• Autor wątku Autor wątku igorj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

igorj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

mam dość skomplikowany problem i chciałbym porady co w mojej sytuacji można zrobić.

Jakiś czas temu, kupiłem swojej mamie zegarek na Allegro i wszystko przebiegło pomyślnie. DODAM, - WAŻNE - że do zegarka była dołączona faktura na poprzedniego właściciela oczywiście. Jakiś czas temu (2-3 tygodnie) zegarek się zepsuł, więc w salonie partnerskim, zegarek został wysłany do serwisu. Wszystko zostało załatwione w terminie do 14 dni, ale zegarek nie został naprawiony - opis naprawy:
Ekspertyza: podczas pobytu urządzenia w serwisie stwierdzono wadę fabryczną tkwiącą w urządzeniu. Usterka nie powstała z winy użytkownika. Brak możliwości usunięcia usterki, w ramach naprawy, z uwagi na brak w serwisie części zamiennych.

Zegarek jest marki Alcatel i udało mi się ustalić, że Alcatel jako takim dystrybutorem nie jest, jest nim Orange, więc oczywistym jest to, że dalej trzeba załatwiać sprawę z Orange. Po odwiedzeniu 3 salonów, skierowano mnie do głównego salonu przy Placu Konstytucji. W sobotę po długim czasie oczekiwania, obsługujący mnie Pan powiedział, żeby przyjść w poniedziałek, bo "to musi kierownik zadecydować". Ok, nie ma problemu. Dzisiaj dowiedziałem się, że Orange proponuje zwrot pieniędzy, bo takiego urządzenia nie mają w sprzedaży, ale zwrot może zostać zrealizowany tylko przy obecności właściciela na fakturze (?) i nawet umowa kupna urządzenia nic tu nie da. Spytałem więc jaka to jest kwota, może warto się odezwać do sprzedawcy z Allegro. I tu gwóźdź programu - 1zł, czyli kwota, która jest na fakturze. Rozumiem, gdybym urządzenie było kupione oddzielnie z kwotą na fakturze - OK, ale wiadomo jak jest przy abonamencie - część kwoty abonamentu stanowi cena urządzenia rozłożona na raty.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest sens ciągnąć sprawę dalej, czy dać sobie spokój, bo więcej niż 1zł i tak nie ugram? Usterka była zgłoszona na gwarancję, czy w przypadku oddania urządzenia w ramach rękojmi sprawa jest inaczej rozpatrywana?

Data zakupu przez 1 w-la: 22-11-2015r.
Data wysłania urządzenia na gwarancję: 1-08-2017
Data wystawienia ekspertyzy: 7-08-2017.

Jeżeli potrzeba, mogę przesłać zdjęcie warunków karty gwarancyjnej.

Ostatnia edycja:
Ciebie nie interesuje Orange, nie od nich kupiłeś towar. Reklamację składaj u sprzedającego z tytułu rękojmi. Polecam poczytać forum, tematów podobnych tysiące.

Dziękuję za odpowiedź, nie brałem takiego rozwiązania pod uwagę, jednakże przedmiot został kupiony w grudniu 2015 roku, więc rękojmia już nie obejmuje tego przedmiotu. Czy nadal da się coś zrobić w tej sprawie?

Nie obejmuje, ponieważ?
Rękojmia domyślnie trwa 2 lata, w przypadku rzeczy używanych może zostać skrócona do roku. Jeśli sprzedawca nic takiego nie zaznaczał, to rękojmia dalej trwa...

Powrót