orange- problem z ubezpieczeniem

• Autor wątku Autor wątku Zuija
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuija

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Proszę o podpowiedź czy mogę coś zadziałać.

prowadzę jedoosobową działalność gospodarczą (samozatrudnienie)
Podpisałam aneks przedłużający umowę główną.Celem podpisania umowy był nowy telefon samsung s5. Sprzedaż odbyła się poprzez rozmowę telefoniczną z konsultantką, która poinformowała mnie, że jest coś takiego jak ubezpieczenie telefonu od wszelkiego rodzaju wypadków. Ucieszyłam się, ponieważ telefony sa bardzo wrażliwe na uszkodzenia. Konsultantka zapewniła mnie, że ubezpieczenie jest bardzo fajne a składkę opłacam w ramach abonamentu., Wysokość składki nie była mi podana. Nie było też informacji jak długo trwa ubezpieczenie. Nie poinformowano mnie także gdzie mogę się zapoznać z OWU. W dokumentach które mi dostarczono później do podpisania był tylko aneks do umowy i faktura za telefon. Brak było
OWU a także samej polisy ubezpieczeniowej.

Kilka miesięcy później niestety telefon mi upadł ponieważ zasłabłam i wyleciał mi z rąk. Orange kazał mi zadzwonić do PZU a PZU mnie spławiło ponieważ szkoda nie nastąpiła w wyniku działania zewnetrznej siły mechanicznej.

Obecnie zadałam Orange pytanie, Czy firma Orange musi w trakcie rozmowy sprzedażowej poinformować klienta o OWU lub mu takowe dostarczyć.
Orange za wszelką cenę unika odpowiedzi. Mam emaile.

Sama poszukałam informacji i okazało się, że zobowiązuje ich do tego KC

doręczenie ogólnych warunków ubezpieczenia art. 812 Kc - nie dostarczono

informowanie o istotnych właściwościach świadczenia i jego
przedmiotu - art. 16 b ust. 1 pkt 4 u.o.n.p.k.
co do tego to nie jestem pewna jak to rozumieć, ubezpieczenie obejmuje tylko uszkodzenia telefonu zaistniałe z wykorzystaniem tylko i wyłącznie zewnęrznej siły mechanicznej- o czym nie byłam poinformowana

informowanie o kosztach świadczenia usługi Art. 16b ust. 1 pkt 8 u.o.n.p.k.
nie poinformowano mnie o wysokości składki ani w całości ani jaki jest koszt skłądki miesięcznej.

doręczenie polisy lub innego dokumentu art. 809 Kc- nie dostarczono

A może tych wszystkich rzeczy Orange nie musi robić??

Niestety ponieważ nie mogłam się niczego dowiedzieć a telefonu potrzebowałam naprawiłam go na własną rękę w nieautoryzowanym serwisie w moim mieście.

Czy mam szansę na wywalczenie czegokolwiek od Orange??

Najbardziej interesowałoby mnie zerwanie umowy.

Skontaktował się ze mną telefonicznie konsultant orange, który przyznał, że firma ma obowiązek dostarczyć dokumenty.

Ogólnie próbowano przerzucić winę na mnie, że powinnam sama wszystiego żądać i upominać się o dokumenty. Stwierdzono także, że to PZU powinno mi dostarczyć te dokumenty.
Zaproponowano mi 50 zł rekompensaty... gdy naprawa za uszkodzony telefon wyniosła 600 zł

Czy ktoś wie gdzie mogę poszukać informacji czego w takiej sytuacji mogę oczekiwać??
Czy też mimo tego, że Orange nie dopełnił swoich obowiązków to i tak mi się nic nie należy.

Pozdrawiam
Zuija

Powrót