Orange - reklamacja telefonu w salonie partnerskim

• Autor wątku Autor wątku wkexe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wkexe

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam. Poniżej opiszę mój problem:
Rok temu przedłużyłem umowę na dwa lata w salonie partnerskim Orange, do umowy dostałem telefon w promocyjnej cenie 200 zł. Wczoraj telefon uległ uszkodzeniu i teraz nie wiem, co dalej zrobić – oddać telefon na gwarancji producenta czy reklamować „z ustawy”.

Na paragonie dopiętym do karty gwarancyjnej telefonu mam firmę xyz a nie Orange Polska, z samego paragonu również nie wynika, że jest to telefon wydany w ramach promocji, itd.

W związku z tym, podejrzewam, że w przypadku reklamacji „z ustawy”, muszę go reklamować w tym konkretnym salonie a nie w dowolnym (a mam do niego 400 km) i moje roszczenia kierować do właśnie tego sprzedawcy a nie do firmy Orange.

Idąc dalej – w związku, że na paragonie widnieje, kwota 200 zł, podejrzewam, że sprzedawcy będzie się bardziej opłacało oddać mi to 200 zł niż naprawić telefon (gdzie jak się dowiedziałem, może to być koszt nawet 400 – 500 zł). Tego telefonu nie ma już w ofercie Orange.

Idealnie chciałbym oddać na reklamację „z ustawy”, żądać naprawy a jeśli to nie możliwe to wymiany na taki sam model. Podejrzewam, że sprzedawca z racji, że „uderzę” do niego pójdzie na zwrot kasy za telefon i tak załatwi sprawę. Co sprawi, że będę podwójnie do tyłu – ponieważ abonament muszę nadal płacić i muszę do tych 200 zł dołożyć i kupić nowy telefon.

Wiadomo, jak to jest z takimi umowami – telefon o wartości np. 1500 zł dostaje się za 200 zł ale spłaca się go w abonamencie.

Czy mogę reklamację „z ustawy” skierować ogólnie do Orange, czy raczej muszę ją kierować do tego konkretnego salonu, z racji tego, że jest on partnerski? Czy mogę tą reklamację połączyć w jakiś sposób z umową – czyli w przypadku zwrotu pieniążków za telefon, rozwiązujemy umowę itd.?

Prosiłbym o pomoc jak to ugryźć – przypominam, umowa była zawierana w salonie partnerskim Orange, na paragonie mam wbity właśnie ten salon. W umowie zawartej z Orange, jest zapis, że jest ona z telefonem i jest wyszczególniony model.

I ostatnie: czy w przypadku skorzystania z normalnej gwarancji, muszę również reklamować przez Orange czy mogę się zwrócić bezpośrednio do gwaranta (oczywiście mam kartę gwarancyjną i paragon).

Powrót