organ I instancji nie realizuje decyzji II instancji

• Autor wątku Autor wątku plus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Organ drugiej instancji nakazał w piśmie zmianę opini pierwszej instancji. Organ pierwszej instancji przysłał odpowiedz w piśmie, że wyda nową opinię jak rozstrzygnie się coś innego.
1. Czy organ pierwszej instancji nie jest zobligowany do wydania nowej opini bez zwłoki.
2. czy jest możliwośc wniesienia skargi do WSA na decyzcję zawartą w piśmie pierwszej instancji (gdzieś mi sie obilo o uszy, że w ciagu 7 dni). Dodam, że pismo jest tylko suchą informacją i nie ma pouczenia o możliwości odwolania sie od tego.

1/ jest i ma na to określone przepisami kpa terminy - zob. art. 35 i n. kpa
2/ nie, bo jak rozumiem organ II inst. uchylił decyzję org. I inst do ponownego rozpoznania.
dopiero jak ponownie organ I inst. wyda decyzję , masz prawo jej zaskarżenia do org. II inst. a następnie dopiero do WSA.
--
dementii

A co zrobić jak organ I instancji nie wydaje nowej opini? Zaskarżyć do organu II instancji?

Niestety tak. Jeżeli organ I instancji jest upierdliwy, to sprawa może się tak toczyć w kółko przez kilka lat.

oj tak,moja trwała 6 lat(hmmmm...trwa nadal)

i trwa....teraz sprawa trafiła do TK...

Alicja Sikora napisał:
oj tak,moja trwała 6 lat(hmmmm...trwa nadal)

jeśli upływa 60 dni, a organ I instancji nie wydaje decyzji, to piszemy zażalenie do organu II instancji na podstawie art. 37 KPA

Powrót