Organ wzywa do nadesłania kopii dokumentów do których ma dostęp.

• Autor wątku Autor wątku lepacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lepacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam.
Miałbym nowe pytanie odnośnie postępowania administracyjnego.
Organ wzywa mnie do nadesłania kopii dokumentów, na które powołuję się ja w skardze. Chodzi o pisma (wnioski, wezwania i odpowiedzi organu niższej instancji), do których urząd ma dostęp bo jest to część korespondencji, którą prowadziłem z organem niższej instancji.
Organ powołuje się na art. 226 K.p.a oraz § 8 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków

Gdzie § 8 ust.2
"Jeżeli z treści skargi lub wniosku nie można należycie ustalić ich przedmiotu, wzywa się wnoszącego skargę lub wniosek do złożenia, w terminie siedmiu dni od dnia otrzymania wezwania, wyjaśnienia lub uzupełnienia, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie skargi lub wniosku bez rozpoznania."

a już następny § :
"§ 9. Jeżeli rozpatrzenie skargi lub wniosku wymaga uprzedniego zbadania i wyjaśnienia sprawy, organ właściwy do rozpatrzenia skargi lub wniosku zbiera niezbędne materiały. W tym celu może zwrócić się do innych organów o przekazanie niezbędnych materiałów i wyjaśnień."

Dodam tylko, że niektóre pisma wysłane były przez urząd nieprawidłowo, drogą papierową (zamiast przez ePUAP), na wszystkie składałem skargi o nieprawidłowe doręczenie a teraz organ wyższej instancji chce ode mnie ich kopii :rolleyes: Z ich odnalezieniem i skopiowaniem mógłbym mieć w tym momencie mały problem, musiałbym kopie pozyskać u źródła, ale dlaczego sam organ nie wystąpi o nie, skoro wiadomo dokładnie gdzie one są?
Czy będzie miał tu jakkolwiek zastosowanie Art. 220. K.p.a?

Czy organ może mi nakazać dostarczenie kopii pism, do których ma właściwie łatwy dostęp, (wszystkie leżą w teczce organu jemu podległego)??

Powrót