Organizacja konkursu na facebooku

• Autor wątku Autor wątku Blesstria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blesstria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry. Chciałabym zasięgnąć Waszej rady i wiedzy, i zapytać o jedną rzecz.
Czy jeśli organizuję konkurs na facebook gdzie:
1. Wzięcie udziału jest darmowe i dobrowolne - wystarczy, żeby osoba miała możliwości prawne
2. Są 3 zadania - "zalajkowanie" postu, wysłanie płatnego smsa (odpowiednie info o cenie w regulaminie i na stronie) oraz stworzenie kreatywnego wierszyka...
3. Z puli osób, które wykonały wszystkie 3 zadania zwycięzca nie jest losowany, a wybierany przez jednoosobową komisję - na podstawie najlepszego wiersza.
To czy wtedy dalej jest to konkursem czy już loterią? Opierając się na Dz. U. z 2009 r. Nr 201 poz. 1540, a dokładnie Rozdział 1, Art 2.1, podpunkt 2) nie umiem tego jednoznacznie określić.
Niby jest napisane odnośnie loterii pieniężnych, w których uczestniczy się przez nabycie losu, ale tutaj przystąpienie do uczestnictwa byłoby darmowe, a sms tylko jednym z zadań.

Pytam o to, gdyż jak już się dowiedziałam, by zorganizować loterię musiałabym uzyskać pozwolenie, a inaczej ma się sprawa z konkursami.

Widziałam dużo organizowanych na facebooku konkursów i pierwszy raz widzę,żeby ktoś chciał aby wysyłać płatne smsy, czy aby na pewno? może się okazać że nie będziesz miała dużo chętnych. Gdyby nie te smsy to byłby konkurs :)

Tak, kwestie moralne czy potencjalnego zysku lub straty już przerobiłam. Bardziej mnie interesuje właśnie temat czy to konkurs by był czy już loteria :)

Doczytałam na prawomarketingu.pl i to będzie konkurs ponieważ to ty decydujesz o tym kto wygrywa, na zasadzie wybrania najlepszego wiersza a nie jest to losowanie .

Powrót