Ortodonta

• Autor wątku Autor wątku jaskolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaskolka

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Hej, mam nadzieje ze to odpowiednia miejsce.

W czerwcu 2017 roku zakonczylam leczenie otrodontyczne. Bylam zadowolona z wyników, jedyny problem pojawil sie przy sciaganiu zamka z jednego z zebów - bardzo bolalo i ortodata nie mogl go odkleic ale ostatecznie sie udalo. Bol przeszedl. Ok poltora roku temu czyli ok rok po zdjeciu aparatu inny dentysta zauwazyl postepujaca resorpcje zeba ktora powstaje w wyniku mechanicznego uszkodzenia. Zeba niestety nie udalo sie uratowac. Jestem po trudnej ekstrakcji i czeka mnie bardzo drogie leczenie implantologiczne. Czy w takiej sytuacji jest szansa na odszkodowanie od ortodonty? Zasadniczno nie mam zadnego dowodu na to ze to on uszkodzil zab oprocz tego ze pamietam ze sciaganie zamka z tego zeba bylo trudne i bolesne. Dentysta ktoy mnie leczy obecnie powiedzial ze jest to bardzo prawdopodobne ze to byla przyczyna jednak moga byc rozne powody.

Z góry dziekuje za odpowiedzi.

jaskolka napisał:
Zasadniczno nie mam zadnego dowodu na to ze to on uszkodzil zab oprocz tego ze pamietam ze sciaganie zamka z tego zeba bylo trudne i bolesne. .
Przeczytaj art 6 K.C. i sama musisz podjąć decyzje. Co do zasady tak, doznałaś szkody i należy ci się odszkodowanie, z drugiej strony musisz udowodnić, że to właśnie to zdarzenie to spowodowało.

Powrót