Oryginalna i Piracka gra

• Autor wątku Autor wątku najsowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

najsowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

Nie bardzo się orientuję, co pod co podpada, więc dla pewności piszę tu

Posiadam oryginalną wersję gry (Counter-Strike STEAM), ale przy robieniu map do tejże gry wygodniej (o wiele) jest mieć Counter-Strike NonSteam (czyli piracka ver.)

I tu powstaje pytanie - czy coś mi grozi za posiadanie oryginalnej ver (kupionej, wszystko legalnie) i pirackiej? (ściągniętej)

Witaj,

tak, za piracką grę możesz odpowiadać zarówno z odpowiedzialności karnej, jak i cywilnej w stosunku do producenta gry - ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z roku 1994 oraz kodeks karny.

Dzięki, czyli jednak będę musiał się męczyć z oryginałem.

Pozdrawiam.

Z tym KK to bym się zastanawiał.
W naszych sądach niewiele mnie zdziwi, ale chciałbym zobaczyć, jak prokurator uzasadnia cel uzyskania korzyści majątkowej w uzyskaniu pirackiej gry w momencie, gdy posiada się jej legalnie nabyty oryginał. Nawet przy obecnej, jak Oka szerokiej interpretacji pojęcia "korzyść majątkowa".

Ripper- tu jest chyba sytuacja bardziej zagmatwana. Autor wątku kupił wersję Steam - czyli ściągnął z Internetu i otrzymał klucz. Steam to firma, która sprzedaje tylko w ten sposób.najsowy chciałby użyć wersji z płyty - czyli takiej, której Steam w ogóle nie sprzedaje.
To chyba o to chodzi:)

Pisał o pirackiej "ściągniętej".
Tak w ogóle to nie wiem, jak jest z CS-em - czy nie ma faktycznie wersji pudełkowej.
Mam konto Steam z kilkoma grami i wszystkie instalowałem z kupionej wersji pudełkowej - chociaż wiem, że w momencie zarejestrowania kupionej gry w Steam, jest później możliwość ściągnięcia jej z ich serwera - pudełkowa wersja staje się poniekąd zbędna (o ile ktoś ma wystarczająco szybkie łącze ;)).

Powrót