Orzeczenia sądów, tezy z piśmiennictwa

• Autor wątku Autor wątku oomonikaoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oomonikaoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam! Domyslam sie, ze moja prosba brzmi dosyc banalnie... Chodzi mi o porade jak robi się przypisy z orzeczeń oraz tez z pismiennictwa. W tezach co prawda są podane numery, nazwiska, tytuly itd, ale nie wiem w jakiej kolejnosci i czy wszystko zapisywac? Mam wydruk z LEXa i oprocz tresci tezy znajdują się tam nastepujące dane: Z. Banaszczyk, OSP 2002/1/2, Glosa do wyroku SN z dnia 11 stycznia 2001 r., IV CKN 1469/00, Teza nr 2, 32420/2 lub P. Księżak, Rejent 2007/2/58, Precarium w prawie polski, Teza nr 6, 58497/6. W jaki sposó bozna to zapisać w przypisach? Co oznaczaja poszczegolne skróty?

Są różne szkoły- ważne jest żeby opisywać w sposób jednolity
np.
Orzecznictwo- oznaczenierozstrzygnięcia (wyrok, uchwała, postanowienie), wskazanie organu który je wydał (SN, TK, NSA, WSA w Krakowie) data (oczywiste); sygnatura (np. IV CKN 1469/00)
Piśmiennictwo- oznaczenie autora (np. Z. Banaszczyk); tytuł pracy (Glosa do wyroku SN z dnia 11 stycznia 2001 r., IV CKN 1469/00), oznaczenie miejsca publikacji najlepiej ze wskazaniem strony, czego w Lexie często nie ma(Rejent 2007/2 s. 58)

Ale tak jak napisałem nie jest to jedyny sposób i grunt, żeby było jednolicie

Powrót