Orzeczenie lekarza orzecznika ZUS,dwie różne decyzje w jednej sprawie.

• Autor wątku Autor wątku korborak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korborak

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Lekarz orzecznik ZUS stwierdził,że jestem częściowo niezdolny do pracy do 31.08.2021r. w związku z wypadkiem w pracy i całkowicie niezdolny do pracy do 31.08 2020 r,całkowita niezdolność do pracy nie pozostaje w związku z wypadkiem w pracy.Chodzi mi do kiedy mam rentę i kiedy składać kolejny wniosek o rentę w przyszłym roku czy za dwa lata.

Całkowicie niezdolny jesteś do 31.08.2020, potem tylko częściowo do 31.08.2021. I taka powinna być wypłacana renta. Będą różnice w wysokości świadczenia.

Czyli wniosek o kolejną rentę składam miesiąc przed 31.08.2021,tak to mam zrobić.Dzięki za odpowiedz,bo nic z tego nie mogłem zrozumieć.Pytam żeby nie złożyć wniosku ponownie za wcześnie.Mam dwa lata na to żeby dobrze się przygotować do kolejnej wizyty.

Przypuszczam, że renta wypadkowa będzie korzystniejsza. Z reguły tak jest.

Więcej niż na miesiąc się składa, nawet na 3 miesiące do tyłu. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie długo się czeka na termin badania od złożenia wniosku, koło 2-3 miesięcy. Powinni Ci do domu wysłać informację, że renta się kończy, razem z nowym wnioskiem do wypełnienia.

Powrót