orzeczenie lekarza ZUS

• Autor wątku Autor wątku czpyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czpyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry. W październiku uległam wypadkowi w pracy. Dokumentacja była sporządzona i przekazana do ZUS. Po prawie 3 miesiącach od zdarzenia zostałam wezwana na komisje. Lekarz orzekł 0% uszczerbku na zdrowiu. Chcę się odwołać od tej decyzji. Wypadek polegał na tym że przewróciłam się na śliskiej nawierzchni i uderzyłam biodrem w podłogę. Lekarz napisał w dokumentacji medycznej "stłuczenie biodra".
Będąc na tym badaniu w ZUS lekarz wyciągnął ustawę i zaczął czytać ją, po chwili stwierdził że ustawodawca nie przywidział stłuczenia biodra i nie może mi tego uznać. Na decyzji napisał "na podstawie obowiązujacych przepisów uznano 0% uszczerbku na zdrowiu." w pkt. 2 napisał: wypadek nie spowodował uszczerbku na zdroiwu.
Biodro może mniej ale boli nadal, byłam u lekarza ( już po tej komisji) to kazał mi iść na rehabilitacje.
Chcę się odwołać od tej decyzji lekarza orzecznika ZUS. Jednak nie bardzo wiem jak umotywować taki sprzeciw.

Jak napisac taki sprzeciw? Czy dołączyć dodatkowe badania? Czy jeśli dołącze dodatkowe badania wykonane po orzeczeniu to będą brane pod uwagę? Chyba może ktoś coś podpowiedzieć.

Tak nie ma zapisu "Stłuczenie biodra". Ale w rozporządzeniu jest napiane, że jeżeli obrażenia nie pasują do klasyfikacji to trzeba podciągnąć do najbardziej zbliżonego. Doszło do uszkodzeń ciała, i dość dobrego w następstwie tego stłuczenia.

uszkodzenia tkanek miękkich okolicy stawu biodrowego - w zależności od ubytków, stopnia ograniczenia ruchów, zniekształceń i zmian wtórnych - czy ten zapis nie mówi przypadkiem o stłuczeniu, tylko innymi słowy?

czpyk napisał:
.....czy ten zapis nie mówi przypadkiem o stłuczeniu, tylko innymi słowy?
O to trzeba zapytać lekarza specjalisty. Prawnik na to pytanie nie odpowie.

pytałam, i powiedzieli że to jest następstwo stłuczenia ( uszczkodzenie mięśni), wiec ten zapis jest jak najbardziej pasującym do mojego przypadku. Więc teraz jak ja mam tą sprawę dalej poprowadzić. Napisać do Komisji Lekarskiej o ponowne przebadanie?

Decyzja chyba zawiera informację o sposobie odwołania się od niej.

Powrót