Orzeczenie o niepełnosprawności

• Autor wątku Autor wątku Critu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Critu

Użytkownik
Odpowiedzi
106
Witam.

Moja żona choruje na chorobę zwaną RZS (Reumatoidalne Zapalenie Stawów), skazana jest na ciągłe branie leków, sztywność palców rąk czasem uniemożliwia nawet tak proste czynności jak odkręcenie wody w kranie. Ostatnio udało się jej załapać na program badania leku biologicznego na wpływ tej choroby.
Leki oraz częste wizyty w poradni specjalistycznej jak i rehabilitacyjnej niestety kosztują. Zatem złożyliśmy wniosek o uznanie za osobę niepełnosprawną między innymi aby uzyskać chociaż ulgę podatkową na leki i na przejazdy komunikacją. Dostaliśmy taką odpowiedź. Chciałbym was poprosić o pomoc w napisaniu odwołania. Niestety musimy złożyć je już w poniedziałek, zatem czasu jest trochę mało.

Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc.

Mój syn uczestniczył w programie leczenia astmy i z tego tytułu otrzymał zwrot kosztów dojazdu i to z bonusem. Ja mam III stopień niepełnosprawności i jedynie co mi przysługuje to prawo do zwolnienia się z pracy, ponieważ firma nie przewiduje zatrudnienia niepełnosprawnych i nie widzi potrzeby dostosowywania stanowiska pracy do mojego kalectwa:)

Dlatego proponuję porozmawiać z lekarzem prowadzącym program, ponieważ to on występuje do firmy badającej leki o zwrot kosztów dla państwa. (my z synem dojeżdżaliśmy na badanie ponad 400 km, w obie strony i lekarz sam zaproponował zwrot kosztów)

To wiemy, nam jednak chodzi o fakt, żeby móc korzystać z odliczenia lekarstw od podatków, oraz aby móc korzystać z ulg dla żony na przejazdy komunikacją. Żona do pracy dojeżdża do sąsiedniego miasta. Nie chcemy przecież, żadnej renty, ani możliwości zwolnień lekarskich czy powiększonego urlopu.

Proszę PAna, żadne forum Panu nie odpowie, ponieważ argumenty mają być natury nie prawnej (tu akurat wszystko odbywa się zgodnie z procedurą), lecz MEDYCZNEJ. O argumentacji należało rozmawiać z lekarzem prowadzącym.

Wszelka dokumentacja medyczna łącznie z badaniami i zdjęciami, została przedłożona komisji. Jednak nie od dziś wiemy jak takie komisje działają. Oni nie są od tego aby pomagać tylko aby odrzucać. Wiadomo również, że taki odrzucony człowiek jeśli się nie odwoła to nic nie uzyska. Z doświadczenia teścia wiem, że po urazie mechanicznym przy pracy dostał 3% uszczerbku na zdrowiu, kolejna instancja podniosła do 5%. A sąd przyznał 14%. Za każdym razem rozpatrywane były te same dokumenty dotyczące sprawy, zatem pytam kto jest niekompetentny skoro 3 instancje na podstawie tych samych dokumentów wydają 3 różne opinie?

Zapewne w tym przypadku jest tak samo. Poza tym odwołać się zawsze warto najwyżej nic się nie wywalczy, a zyskać można. W sumie chyba tak wiele nie chcemy. Na leki wydajemy ok ponad 1200 zł rocznie i część tej kwoty chcielibyśmy odzyskać odliczając sobie od podatku. T chyba nie jest wiele biorąc pod uwagę fakt borykania się i walki z chorobą.

Jestem również bardzo zainteresowany odpowiedzią kogoś kto się zna na tym. Na leki wydaję nie mniejszą kwotę i nie wiem jak uzyskać cokolwiek. Przyłączam się do pytania:)

Powrót