Orzeczenie o przyjęciu spadku z inwentarzem co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Art-Hur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Art-Hur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam szanowne grono forumowiczów. Sąd wydał orzeczenie wobec mojego małoletniego syna o przyjęciu spadku z inwentarzem po moim zmarłym bracie. (wcześniej nie dopełniłem formalności odrzucenia) brat był bezdomny i nie posiadał nic oprócz długów. Niedawno zgłosiła się firma, która jakąś część długów nabyła i wysunęła roszczenia wobec mojego syna. Wiem że jeśli brat nic nie miał to syn nie będzie nic musiał płacić jednak chciałbym się tutaj dowiedzieć czy teraz muszę na mój koszt robić ustalenie majątku brata? Czy może zgłaszający roszczenie nie może w jakiś sposób zostać do tego zobligowany? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, chciałbym uniknąć konieczności wydania u komornika ponad 500 zł

Musisz wykonać spis inwentarza.
Czy może zgłaszający roszczenie nie może w jakiś sposób zostać do tego zobligowany?
Jaki ma w tym interes. Dla niego lepiej, teoretycznie może egzekwować bez ograniczeń. Spis chroni Wasze 4 litery.

Doszło do dziedziczenia z dobrodziejstwem inwentarza.
Czyli to spadkobierca (a w tym przypadku jego opiekun prawny) musi zadbać o sporządzenie spisu lub wykazu inwentarza.
Masz dwa wyjścia:
- zlecić sporządzenie spisu inwentarza komornikowi (odpłatnie)
- samodzielnie sporządzić wykaz inwentarza i złożyć go do sądu spadku

Bez spisu/wykazu inwentarza ochrona dziedziczenia z dobrodziejstwem inwentarza nie zadziała - z braku inwentarza.

Z tego co czytam po necie to samemu nie można zrobić spisu. Wg googla należy złożyć wniosek do sądu o spis i sąd dalej składa do komornika wniosek o przeprowadzenie spisu. Zgadza się?

Samodzielnie możesz sporządzić wykaz inwentarza. Spis wykonuje komornik.

Powrót