Oskarżenia o plagiat mebla.

• Autor wątku Autor wątku ferdmemory
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

ferdmemory

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam jakis czas temu klient poprosił mnie o wykonanie dla niego mebla. Po zakończeniu realizacji dodałem zdjęcie pokazujące pracę w Internecie. W tej chwili odezwała się firma, która twierdzi, że nieprawnie reklamuję tę realizację, ponieważ mebel został podobno zaprojektowany przez nich i łamię przez to prawa autorskie. Rzeczywiście po otrzymaniu od nich zdjęć okazało się, że meble są identyczne jednak patrząc w Internecie znajduję wiele identycznych mebli różniących się jedynie kolorystyką. Czy rzeczywiście powinenem wycofać mebel ze swojej oferty?

ferdmemory napisał:
... Czy rzeczywiście powinenem wycofać mebel ze swojej oferty?
Tak, co najwyżej możesz informować, że wykonałeś taki mebel na zlecenie klienta, dzieje się to w ramach dozwolonego użytku osobistego.

Czyli jeśli ktoś zleca mi wykonanie takiego mebla sam z siebie to mogę go wykonać, ale nie próbować sprzedawać go dalej, jednak mogę w Internecie "pochwalić" się realizacją, dobrze rozumiem? Czy w stosunku do mebli nie stosuje się patentów? Na rynku jest mnóstwo producentów, którzy powielają wzornictwo, sam też mam przypadek firmy, która regularnie mnie naśladuje.

Ok, a co jeśli firma nie ma tego wzoru zarejestrowanego? Jak mam się odnieść do tego, że taki mebel jest dostępny w szeroko pojętym Internecie także na zagranicznych stronach? Czy teraz przy każdej realizacji mam się zastanawiać czy nie naruszam praw innej firmy, o ktorej istnieniu mogę nie mieć pojęcia? Dziękuję za pomoc

Ów mebel może wypełniać znamiona utworu zatem będzie podlegał ochronie prawnoautorskiej.

Wiele zależy skąd czerpiesz inspiracje.

Powrót