Oskarżenie bez związku

• Autor wątku Autor wątku Wtell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wtell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Policja oskarżyła mnie bez podania dowodów i skierowała do sądu wniosek o ukaranie. Posądziła mnie o kierowanie pism do urzędu w celu dokuczenia nieznanym mi osobom bez związku ze mną. Nie wskazała okoliczności. Jak to interpretować od strony prawnej?
Czy policja może obwiniać dowolnie wskazaną osobę na podstawie wyłącznie twierdzeń tego, kto o to zabiega?

Gdyby policja i prokuratura stawiała zarzuty wyłącznie osobom winnym to sądy byłyby zbędne.
Interpretacja jest prosta. Zostały Ci postawione zarzuty i masz prawo się bronić przed sądem.

Nie sądzę aby został skierowany do sądu wniosek o ukaranie bez wskazanych dowodów. Ale jeżeli tak było to nie masz się czym martwić bo sąd cię uniewinni. Jako osoba oskarżona nie byłeś wzywany do składania wyjaśnień?

Lovor napisał:
Ale jeżeli tak było to nie masz się czym martwić bo sąd cię uniewinni.
A jest przecież jeszcze możliwość złożenia odpowiedzi na wniosek o ukaranie.

Wtell napisał:
Policja oskarżyła mnie bez podania dowodów ...
a coś bliżej, jakieś szczegóły ? Zostałeś wylosowany w jakimś miejscowym turnieju, że padło na ciebie ;) , czy jak ?

Wtell napisał:
...
Czy policja może obwiniać dowolnie wskazaną osobę na podstawie wyłącznie twierdzeń tego, kto o to zabiega?
kto i o co zabiega ? jakich twierdzeń ?

Lovor napisał:
Nie sądzę aby został skierowany do sądu wniosek o ukaranie bez wskazanych dowodów.
Tak właśnie było. Tylko twierdzenia nieznanych mi osób.

Byrhtnoth napisał:
A jest przecież jeszcze możliwość złożenia odpowiedzi na wniosek o ukaranie.
W jakim trybie?

Wtell napisał:

W jakim trybie?
1. Zeznania świadków są dowodem. Więc nie mów że bez dowodów skierowano wniosek.
2. Jeżeli będzie rozprawa to będziesz się mógł na rozprawę odnieść do zarzutów. Jeżeli zapadnie wyrok nakazowy to składasz sprzeciw.

Wtell napisał:
To jakby nie patrzeć dowody, a jeżeli jest takich zeznań dużo od niezwiązanych ze sobą osób to nawet są to bardzo.

Pytanie zasadnicze. Kierowałeś pisma do urzędów? Jeżeli waliłeś na potęgę donosy które okazywały się nieprawdziwe to… no cóż.

Lovor napisał:
Pytanie zasadnicze. Kierowałeś pisma do urzędów? Jeżeli waliłeś na potęgę donosy które okazywały się nieprawdziwe to… no cóż.
na 99% nie otrzymasz kluczowych odpowiedzi. Ma ci wystarczyć tylko to co widać, a ty masz wszystko wyłożyć na tzw "kawa na ławę" i nie zadawać pytań ;) ,

Na obecnym etapie, to kolejna opowieść na grupie BEZ JAKICHKOLWIEK SZCZEGÓŁÓW

ps.
a mi znikają wpisy :) . Tylko "w związku z czym; czy bez związku ? " hmmm. Ktoś nie lubi Archeo ;)

Testovironian napisał:
1. Zeznania świadków są dowodem. Więc nie mów że bez dowodów skierowano wniosek.
wychodzi że w Pl są mieściny gdzie odbywa się losowanie tj "ooo ty Kowalski dzisiaj masz sprawę do sądu bez związku i wobec nieznanych osób" i ciach enter, drukuj, wyślij.

A w więzieniach siedzą sami ... niewinni :( :) , ot taka norma.

A wystarczy napisać że np "... mam zarzut z art. 107 kw który brzmi... gdzie ja robiłem to i to w takiej a takiej formie gdyż wg mnie ... a oni mi sprawe do sądu. Co o tym myślicie? Odpowiem na inne pytania ... w miarę szczegółowo.".
Po takim opisie można coś konkretnego, a nie tradycyjnie zabawa w zgaduj zgadula, ALE bez zadawania pytań

Moder (wiadomo który) mylę się, czy nie ?

Wtell napisał:
W jakim trybie?
Wynika to z ogólnego prawa obwinionego do obrony a szczególna podstawa wynika z art. 67 k.p.o.w.
Przepis prawny:
art. 67 Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia
§ 1. Zawiadamiając obwinionego o terminie pierwszej rozprawy lub posiedzeniu, o którym mowa w art. 60 § 1 pkt 1, dołącza się do zawiadomienia odpis wniosku o ukaranie.
§ 2. Zawiadomienie obwinionego o terminie pierwszej rozprawy powinno zawierać pouczenie o tym, że może on sprowadzić na rozprawę świadków i przedstawić inne dowody na swoją obronę lub wskazać je sądowi w takim czasie, aby dowody te mogły być przeprowadzone na rozprawie, nie później jednak niż w terminie 7 dni od doręczenia zawiadomienia, a także o przysługującym mu prawie do odmowy złożenia wyjaśnień lub udzielenia odpowiedzi na pytanie i do korzystania z pomocy obrońcy oraz o prawie przeglądania akt sprawy, jak również o obowiązku powiadomienia sądu o każdej zmianie miejsca pobytu lub zamieszkania na okres dłuższy niż 7 dni, a w razie pobytu za granicą – o konieczności wskazania w kraju adresu dla doręczeń i o konsekwencjach uchybienia tym obowiązkom. W zawiadomieniu należy pouczyć obwinionego o przysługującym mu prawie wystąpienia z wnioskiem, o którym mowa w art. 58 § 3. Zawiadomienie lub wezwanie powinno także zawierać pouczenie, iż rozprawa może być prowadzona pod nieobecność obwinionego jako zaoczna oraz pouczenie o możliwości przymusowego doprowadzenia obwinionego na rozprawę.
§ 3. Zawiadomienie kierowane do obwinionego, którego obecności na rozprawie nie uznano za obowiązkową, powinno zawierać pouczenie, że może on nie stawiając się do sądu nadesłać swoje wyjaśnienia. Wyjaśnienia te podlegają odczytaniu na rozprawie. Rozprawa ma wówczas charakter zaoczny.
§ 4. W zawiadomieniu kierowanym do oskarżyciela posiłkowego należy pouczyć go o obowiązku powiadomienia sądu o zmianie miejsca zamieszkania oraz podania adresu dla doręczeń w czasie pobytu za granicą i konsekwencjach niedopełnienia tego obowiązku, a w zawiadomieniu kierowanym do pokrzywdzonego – o uprawnieniach, o których mowa w art. 26 § 3.
§ 5. Sąd może, uznając obecność obwinionego na rozprawie za obowiązkową mimo wcześniejszego uznania jej za nieobowiązkową, wezwać obwinionego, odraczając w tym celu rozprawę.
§ 6. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia, wzór pouczenia, o którym mowa w § 2, zawierając w nim informacje dotyczące praw i obowiązków obwinionego w postępowaniu w sprawach o wykroczenia, w tym o uprawnieniach określonych w § 1 oraz w art. 20 § 2 i art. 22, mając na względzie konieczność zrozumienia pouczenia także przez osoby niekorzystające z pomocy pełnomocnika.§ 1. Zawiadamiając obwinionego o terminie pierwszej rozprawy lub posiedzeniu, o którym mowa w art. 60, katalog przesłanek skierowania sprawy na posiedzenie, § 1 pkt 1, dołącza się do zawiadomienia odpis wniosku o ukaranie.

Wtell napisał:
Posądziła mnie o kierowanie pism do urzędu w celu dokuczenia nieznanym mi osobom bez związku ze mną.
1. Pisałeś czy nie?
2. Co pisałeś i dlaczego?
3. Zarzut nie może dotyczyć nieokreślonego pokrzywdzonego ani niedookreślonego czynu. Skoro sprawa jest w sądzie, to masz wgląd do akt. W aktach muszą być wskazane te osoby, dołączone pisma które kierowałeś, zeznania i sama treść zarzutu z uzasadnieniem i wskazaniem przepisu prawa który naruszyłeś. Inaczej sad do powinien zwrócić.

Teraz najważniejsze, przejrzyj akta, i czekaj na ruch sądu. Uważaj bo możesz dostać wyrok nakazowy bez rozprawy. Wówczas zgłaszasz sprzeciw i sprawa wraca do normalnego trybu a wyrok staje się niebyły, tylko pilnuj terminu 7 dni.

Trudno coś więcej radzić nie znając szczegółów. Dla niektórych urzędników wysyłanie licznych pism i zapytań np. o informacje publiczną to nękanie. Znam przypadek podobnego zgłoszenia. Policja prowadziła jako nadużycie prawa właśnie w celu nękania i destabilizacji pracy organu (choć nie wiem z jakiego przepisu) a następnie dała prokuratorowi by ten zaniósł do sądu, a ten z kolei umorzył od ręki. Ale wszystko zależy od treści pism. Jak były wulgarne, zawierały treści obraźliwe lub groźby - to mogą być podstawy. Jak były to tzw. "donosy" to już kwestia czy składane w dobrej wierze czy nie. Jeśli w dobrej, a zarzuty się nie potwierdziły lub potwierdziły ale nie były bezprawne - to nic ci nie grozi. Wszystko zależy od treści pism i innych ustaleń jakie poczyniła policja w sprawie.

PanGonzo napisał:
1. Pisałeś czy nie?
2. Co pisałeś i dlaczego?
3. Zarzut nie może dotyczyć nieokreślonego pokrzywdzonego ani niedookreślonego czynu. Skoro sprawa jest w sądzie, to masz wgląd do akt. W aktach muszą być wskazane te osoby, ....
nie ty pierwszy zadajesz te i inne pytania które są jak groszem o ścianę. I nie jest to pierwszy taki temat. Co do twojego pkt 3, to w treści zarzutu masz wskazane na czyją szkodę, gdy taki jest rodzaj wykroczenia ;) . A ponadto jest to wymóg wyskakany w kpw, a i sprawca dostaje 1 egzemplarz "Wniosku o ukaranie" gdzie też jest to wskazane.
Przykładowe wymogi Wniosku:
§ ...
Wniosek o ukaranie powinien zawierać:
- przepisów, pod które zarzucany czyn podpada;
- określenie zarzucanego obwinionemu czynu ze wskazaniem miejsca, czasu, sposobu i okoliczności jego popełnienia;
- wskazanie dowodów;
- pokrzywdzonych, o ile takich ujawniono;

PanGonzo napisał:
Trudno coś więcej radzić nie znając szczegółów. ...

Na moje, to ... jak wyżej... KOLEJNA JUŻ TUTAJ historyja przedstawiona w stylu, tj że "oni są źli, a ja jestem super i nie wiem o co im chodzi ale przedstawię siebie jako uciemiężonego przez system, który pastwi się nad obywatelem z nieznanego powodu". I na obecnym etapie, to uważam, że autor to jakiś miejscowy pieniacz, a teraz takich wszędzie pełno, którym się na domiar wydaje że jak przeczyta dwa artykuły, to mają tacy o czymś pojęcie, który zalewał jakiś urząd lub ciul wie co - bo jaśnie autor MILCZY gdzie pisał itd. - swoimi wymysłami albo o osobach, albo o rodzaju sprawy itd., to się ludzie wkurzyli i złożyli zawiadomienie z art. 107 kw

Dlatego na moje, to autor jawnie robi sobie cyrk i kpiny z ludzi na tym forum (pisząc to bardzo w delikatnej formie) pisząc to co pisząc w takiej formie i mając gdzieś aby odnosić się do zadawanych pytań !

Dlatego nie widzę sensu aby ktokolwiek tutaj sam drążył temat, a przynajmniej do czasu aż autor zacznie WRESZCIE UCZESTNICZYĆ CZYNNIE w swoim temacie i udzielać odpowiedzi !!

Chcesz jedno z drugim jakieś sensownej podpowiedzi, to najpierw ZACZNIJ OD SIEBIE, a tam w szczególności od sposobu przedstawienia historii (czytaj: szczegóły) i dalszego czynnego udziału w swoim temacie !!

Policzcie sobie ile jest wpisów uczestników i że się dwoją i troją w tym zadają ZABAWA w pytania, na które ... , czyli już chyba tutaj TRADYCYJNA "zgaduj zgadula", a ile jest wpisów i jakiej formy autora. Samo mówi za siebie.

qwertu70 napisał:
a mi znikają wpisy
Jeżeli są niezgodne z regulaminem... owszem

Zacznij używać opcji "edytuj" a nie spamuj, piszesz post pod postem.

exceptio napisał:
Zacznij używać opcji "edytuj" a nie spamuj, piszesz post pod postem.
Jest i mój ulubiony moder :) Brakowało mi ciebie.

Używam :) . A ile +/- jest czasu na edycję ? Ja "spamuję" ? To skandal !

A nie lepiej czasami daną tj tzw KONKRETNĄ treść oddzielenie wstawić, aby nie zniknęła wśród innej ?

qwertu70 napisał:
Jest i mój ulubiony moder
Jak miło ;)
qwertu70 napisał:
A ile +/- jest czasu na edycję ?
20 minut
qwertu70 napisał:
A nie lepiej czasami daną tj tzw KONKRETNĄ treść oddzielenie wstawić, aby nie zniknęła wśród innej ?
Nie, ponieważ jest to naruszenie regulaminu.

Na wszystkie twoje pytania odpowiem w wiadomości prywatnej....
Nie spamuj. ;)

Powrót