Oskarzenie gazety? Mozliwe?

• Autor wątku Autor wątku sokolam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sokolam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem na forum nowy jesli pisze w złym dziale to przepraszam.

Teraz opisze moja sprawe cala.

2 lata temu zostalem zatrzymany przez policje w domu, nakaz rewizji itp. Zostalem zawieziony na komisariat, tam przebywalem 48 godzin poczym prokurator zwolnil mnie za poreczeniem majatkowym 1 tys zl i dozorem policyjnym.

Wszystko ok nabroilem nie mam pretensji.
Ale lokalna gazeta opisala to tak:

http://www.nowlow.pl/default.php?id=czytaj&tekst=8901

Teraz juz jest rok czy 2 lata po sprawie. Po dochodzeniu wogule zmieniono mi zarzuty, ze nie ja sie wlaczalem do urzadzen tpsa tylko ktos inny a ja tylko korzystalem z tego. Udowodniono mi oszustwo na kwote 450 zł a nie kilkanascie tysiecy jak opisala gazeta. Nikt mi nie udowodnil ze dzwonilem po ludziach i podawalem sie za montera tPSA.

Teraz moje pytania:

Czy gazeta ma prawo pisac takie glupoty przed wyrokiem sadu?

Bo napisali ze nie jestem podejrzany tylko winny. Cytat:

[cytat:lygxjv8f]Dwaj młodzi mieszkańcy gminy Zduny - 20-letni Marcin S. oraz 21-letni Piotr R. doprowadzili do strat w Telekomunikacji Polskiej S.A. na kwotę co najmniej kilkunastu tysięcy złotych, a może jeszcze więcej - kradli impulsy telefoniczne doładowywując w nielegalny sposób karty prepaidowe do telefonów komórkowych w sieci Idea POP. [/cytat:lygxjv8f]

Prosze o rady

Masz prawo do rzadania sprostowania na lamach gazety jesli w razacy sposob sytuacja opisana odbiega od rzeczywistosci. Nie ma podstaw do ubiegania sie o jakie kolwiek odszkodwania gdyz nie wystapila szkoda materialna. Zacznij od napisania pisma do gazety w tej sprawie, wyjasnienia sytuacji i zarzadaj sprostowania, pozniej sad. Dziennikarze maja obowiazek bycia rzetelnymi.

@ kalicki:
Nie do końca... Dobre imię jest dobrem osobistym (zgodnie z kodeksem cywilnym) - można znaleźć podstawę do sądzenia się o jakieś odszkodowanie, ale nie wiadomo, czy sąd przyzna rację ;-)

Pozdrawiam!

Mnie radca informowal w podobnej sytuacji ze raczej odszkodowanie nie wchodzi w rachube bo trzeba by wykazac poniesiona szkode materialna.

Moze bral to w kategorii prawdopodobienstwa czy rozpatrywal konkretna moja sytuacje tego nie wiem

Przyjmuje informacje do wiadomosci.

Przeczytalem artykul, hehe widze ze sie nie zle nudzicie w tych zdunach ;) Ja tez mialem przygode z TP ale mnie nie zlapali hehe
;)

Powrót