Oskarżenie o posiadanie broni i amunicji

• Autor wątku Autor wątku Ravfal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ravfal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Mam na imię Rafał interesuje się militariami z czasów 2 wojny św. a właściwie interesowałem się dopóki nie miałem wizyty policji. Moja kolekcja została zatrzymana a ja usłyszałem zarzuty z art. 263$2 kk. narazie moją kolekcje bada biegły sądowy głownie chodziło o 19 łusek z całą spłonką bez materiału miotającego.Licze na to, że żadna łuska nie wypali i zostanę oczyszczony z zarzutów, no, ale gdyby jakaś zadziałała to jestem winny. grozi mi do 8 lat więzienia zazwyczaj w tego typu sprawach oskarżony dostaje wyrok w zawieszeniu. Ja swoją przyszłość wiązałem z praca w służbach mundurowych i ten wyrok przekreśli moje plany.
Czy możliwe jest aby prokurator lub później sąd umorzył tą sprawę aby obyło się bez wyroku? Mam 17 lat i jestem kolekcjonerem, czy to są jakieś okoliczności łagodzące??

Pozdrawiam

jak widac masz niebezpieczne hobby:)masz 17lat wiec odpowiadasz jak dorosły jednak mozesz wykazac ze nie wiedziałes o nielegalnosci posiadanej przez siebie amunicji poza tym nie posiadałes broni(o ile dobrze zrozumiałam)
licz na wyrozumiałsc art 1 par 2 kk nie stanowi przestepstwa czyn zabroniony którego społeczna szkodliwosc jest znikoma-19 łusek to prawie nic

umorzenie postepowania nie wchodzi tu w gre
ale nadzyczajne złagodzenie i warunkowe zawieszenie wykonania kary tak

Hobby jest bezpieczne, zabieram tylko żeczy do których mam 100% pewności że sa bezpieczne. Zeznałem że niezdawałem sobie sprawy z zakazu posiadania łusek ze spłonką. Broni nie miałem

Jaką taki nielat jak Ty może mieć pewność do posiadanych materiałów ? (chyba, że w poprzednim życiu byłeś rusznikarzem)
Na Twoim miejscu wnioskowałbym o umorzenie z powodu niskiej szkodliwości społecznej czynu (nie zapomnij o głębokiej skrusze) a jak nie będą chcieli to poddałbym się dobrowolnie karze (ograniczenie wolności).

Rusznikażem nie byłem ale sporo literatury na ten temat przestudiowałem, niestety przeceniłem swoją wiedzę. Do kogo mam skłądac ten wniosek? do prokuratora prowadzącego sprawę? Osobiście czy na piśmie? Teraz czy juz po wydaniu opini przez biegłego?

Wniosek o umorzenie do prokuratora. - bez znaczenia teraz czy potem
DPK (dobrowolne poddanie się karze). - do Sądu (na pierwszej rozprawie) po uzgodnieniu z prokuratorem.

A czy umozenie nie jest dla spraw za które grozi wyrok do 3 lat?? Mi grozi 8:rolleyes:

Mylisz umorzenie z warunkowym umorzeniem. To dwa całkiem różne rozstrzygnięcia.

Czyli mam jakies szanse to juz coś :) Gdzie mogę znaleźć jakieś wzory tych pism??? google niewiele mowi. Dzięki Wam za pomoc...

Ponawiam pytanie gdzie moge znaleźć wzór jakl napisac to podanie do prokuratury? Mogłby ktos mniej więcej przedtsaić tresć takiego podania i ew. argumenty za odstapieniem od sprawy. Z góry dziękuje Pozdrawiam

Powrót