Oskarzenie o probe wyludzenia kredytu

• Autor wątku Autor wątku Janka777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janka777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Pare miesiecy temu wrocilismy do Polski i zalozylismy dzialanosc gospodarcza. Za porada ksiegowej dzialanosc zostala zarejestrowana na mnie a mojego meza zatrudniam na umowe o prace. Jest to umowa spisana tylko po to aby oplata za ZUS byla nizsza, jednak naprawde nie place mu pensji a dochody z firmy sa naszymi wspolnymi dochodami. Miesiac temu maz wystapil o kredyt bo podczas przelewu bank zgubil nasze pieniadze i odzyskiwanie trwalo tygodniami a my musielismy ponownie zaplacic za towar na ktory czekal klient. Suma kredytu 20tys, chcielismy to splacic w ciagu 2tyg po przyplywie zaplaty. O kredyt wystapil maz a ja poswiadczylam ze go zatrudniam, zaswiadczenie podpisywalam przy pracowniku banku ktory kazal mi wpisac dochody firmy jako dochody podawane przez meza. Zaraz potem bank odrzucil wniosek o kredyt poniewaz firma byla zarejestrowana krocej niz 3 miesiace. Po takiej odpowiedzi nie zglosilismy sie juz do zadnego innego banku, probowalismy pozyczyc pieniadze po rodzinie. Pare dni pozniej nasz bank odnalazl nasz przelew, dostawca dostal pieniadze a my odebralismy i sprzedalismy towar. Teraz zostalismy oskarzeni - maz o probe wyludzenia kredytu a ja o poswiadczenie falszywego dokumentu poniewaz w umowie o prace jaka podpisal maz z 'moja' firma jest pensja minimalna a nie suma ktora wpisalismy we wniosku o kredyt jako dochody firmy.

Zaznajomilismy sie z kodeksem karnym i juz wiemy czym grozi takie oskarzenie. Za kilka tygodni mamy dostac wezwanie na przesluchanie w prokuraturze. Nie czujemy sie winni bo nie zamierzalismy nic wyludzic a jedynie dzialismy bez znajomosci prawa, co jak wiadomo, szkodzi.

Moje pytanie jest takie: czy naprawde moga mnie lub meza wsadzic do wiezienia? Rozumiem ze kara za nasza glupote jakas bedzie, jesli grzywna albo ogr. wolnosci w zawieszeniu to ok ale faktyczna odsiadka? Ja nie bylam wczesniej karana, maz byl karany grzywna 7 lat temu z innego artykulu.

art. 13 &1 KK w zw. z art. 286 &1 KK w zb. z art. 297 &1 KK w zw. z art. 11 &2 KK

Dziekuje, aczkolwiek tak jak napisalam zaznajomilam sie juz z artykulami z ktorych jestesmy oskarzeni. Pytalam o realna mozliwosc skazania nas na odsiadke, czyli jaki wyrok jest najprawdopodonniejszy w tym wypadku.

8 miesięcu pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na okres 3 lat +grzywna np. 40 stawek po 30 PLN (1200 PLN) +pokrycie kosztów postępowania

Dziekuje. A jak procentowo oceniasz zagrozenie ze jednak bedzie pozbawienie wolnosci bez zawieszenia?

I jeszcze dwa pytania:

czy w wypadku wylacznej kary grzywny trafia sie do KRK?

czy w wypadku ograniczenia wolnosci z warunkowym zawieszeniem ogranicza sie prawo skazanego do wyjazdu poza obszar PL?

Czy warto wynajac prawnika w tej sprawie?

Ponawiam pytania - czy warto wynajac prawnika i czy ryzyko pozbawienia wolnosci BEZ zawieszenia jest duze?

Powrót