oskarżenie z art.291par.1 Kk w zw. z art.12 Kk

• Autor wątku Autor wątku flatronx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flatronx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
mam tylko pytanko:

pracuje sklepie rtv od 10 lat miesiąc temu ktos zaproponował szefowi monitor za 2/3 ceny...zapytał mnie o cene i swiadomie kupił. Potem ten sam człowiek przywiózł projektor kazał mzawołać szefa -powiedział ze ma nowy projektor-szef mówi sprawdz ile kosztuje -mówie 2 tys -kupił od niego za 1 tys , i na koniec odkupił dając mi kase abym przekazał dalej 2 laptopy oraz 3 drukarki.w miedzyczasie w sklepie sprzedana została drukarka oraz projektor i lapotop 1 szt drugi laptop ja odkupiłem od szefa na drugi dzien za tyle ile zapłacił. za tydzien wpadła policja wskazałem cały szporzęt łącznie z projektorem oraz 2 laptopami-mam teraz zarzty art.291par.1 kk w zw. z art 12kk , zostałem przesłuchany wniosłem wszystkie wyjaśnienia a mój szef powiedziaqł ze o niczym nie wie i ze ja to sam kupowałem i sprzedawałem -mam odpowiedziec za wszystkie jego "fanty" co mam robic?-zaznaczam ze na sprzedanych towarach nie zarobiłem złotówki a kupiłem sobie ten laptop -jekie to kwalifikacje czy poddawać sie dobrowolnie karze?

Moim zdaniem nie unikniesz odpowiedzialności karnej. Może jedynie zmienić się kwalifikacja prawna na 292 par 1 kk (paserka nieumyślna). co do szefa to moim zdaniem po to jest prowadzone postępowanie karne aby wyjaśnić wszystkie niejasności i aby zgromadzić pełny materiał dowodowy. Na chwile obecna taka kwalifikacja, gdyż trzeba było od czegoś zacząć a teraz zacznie się wyjaśnianie m.inn. konfrontacja z szefem. Bardzo ważne w tej sprawie będzie także to co wyjaśni klient który sprzedał Wam (czyt. twojemu szefowi) te przedmioty. Musisz mieć jednak świadomość, że nawet jeśli zostanie udowodnione, że to szef był głównym odbiorcą tego towaru to ty pomogłeś w jego zbyciu a jeden laptop także sam kupiłeś dla siebie. Tak więc kary nie unikniesz i uważam, że warto poddać się procedurze 335 kpk. Decyzja oczywiście należy do ciebie:!:

więc według tej procedury 335 co mi grozi sprawa dokładnie wygląda tak jak opisałem -jak sie dobrowolnie poddam ? prosze o odpowiedź

Nie jestem prorokiem a dokładniej Prokuratorem, gdyż to z nim ustala się wysokość kary ale jeżeli nie był pan wcześniej karany to podejrzewam Wyrok pozbawienia wolności w zawieszeniu i kara grzywny. Każda prokuratura podchodzi do tego tematu indywidualnie. Najważniejsze aby przejawiać chęć współpracy z organami ścigania w wyjaśnieniu tej sprawy a wszystko będzie dobrze.

Powrót