oskarżyciel posiłkowy

• Autor wątku Autor wątku zeenneek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zeenneek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
czesc,
Czy jako oskarżyciel posiłkowy mam prawo wnieść jakiś środek odwoławczy jak skazanego uniewinniono ?

Oskarżyciel posiłkowy jest pełnoprawną stroną procesową. Jest zawsze podmiotem niezalężnym, nawet gdy działa obok oskarżyciela publicznego tak więc ma prawo do wniesienia apelacji odwyroku sądu I instancji w ciągu 14 dni od daty doęczenia mu wyroku z uzasadnieniem (uzasadnienia można żądać w termini 7 dni od daty ogłoszeni wyroku).

kwiacia0- wszystko fajnie, tylko mi chodzi konkretnie o wznowienie postępowania w/w przypadku czy posiada legitymacje gdy uniewinnił np. SO lub SA bo od SN nie przysługuje.

Pytałeś o środek odwoławczy, wznowienie postępowania to zupełnie inna bajka, przejrzę orzecznicto i dam znać o wynikach.

A jeszcze jedno pytanie, żeby była jasność, czy orzeczenie jest prawomocne i jaka instacja je wydała.

istnieje możliwość wznowienia postępowania przez oskarżyciela posiłkowego. Nie znam jednak sprawy więc ciężko mi powiedzieć czy w Pana konkretnej sprawie również. Zachęcam do zapoznania się z POSTANOWIENIEM SĄDU NAJWYŻSZEGO Z DNIA 7 WRZEŚNIA 2001 R. III KO 13/01 MOŻE TO COŚ Panu pomoże.

Powrót