Osoba bezrobotna

• Autor wątku Autor wątku Ewelina84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewelina84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Całkiem niedawno wyszłam za mąż. Mąż ma gospodarstwo rolne powyżej 2 ha przeliczeniowych, którego ja nie jestem współwłaścicielem. I w związku z tym mam pytanie Czy moge zarejestrowac się w urzedzie pracy jako osoba bezrobotna?

Nie, chyba że uzyska Pani decyzję KRUS o niepodleganiu ubezpieczeniu społecznemu rolników. Takiemu ubezpieczeniu podlega bowiem Pani "automatycznie" jako współmałżonek rolnika.

A jest w ogóle możliwe uzyskanie takiej decyzji jeśli automatycznie podlegam ubezpieczeniu?

Jak to? Mam kolegę, którego rodzice mają gosp. rolne i musiał iść do KRUSu się zgłosić do ubezpieczenia. A np. znam osobę, której mąż pracuje, a ona nie jest ubezpieczona w jego zakładzie pracy, tylko jako osoba bezrobotna. Więc chyba nic nie działa automatycznie.

Przepisy o ubezpieczeniu społecznym rolników - c.d.

Małżonek rolnika oraz domownik stale pracujący w gospodarstwie rolnym o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego podlegają obowiązkowo ubezpieczeniu. Wykazanie (co nie jest proste), iż małżonek lub domownik nie pracują stale w gospodarstwie rolnym może prowadzić do wydania decyzji o niepodleganiu ubezpieczeniu.

Powrót