Osoba niegodna spadku

• Autor wątku Autor wątku Mabog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mabog

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry, potrzebuję pomocy w sprawie spadku mieszkania.
Miałem babcię z dwojgiem rodzeństwa:
1. Syn - mój ojciec / 2. Córka - moja ciotka.
Babcia była wdową, zmarła mając mieszkanie, które całościowo dostała ciotka, gdyż babcia wydziedziczyła syna (mojego ojca).
Ciotka, która dostała mieszkanie w spadku - zmarła.
Miała męża, który ją zabił (być może ma to jakieś znaczenie) miała z nim podzielność majątkową, dzieci nie miała żadnych. Najbliższą rodziną jestem ja z bratem.

Pytanie 1. Czy mieszkanie po ciotce otrzyma mój ojciec? Przypominam, że babcia po której odziedziczyła mieszkanie ciotka, wydziedziczyła mojego ojca.

Pytanie 2. Jakie będzie dalsze postępowanie, jeżeli mieszkanie otrzyma mój ojciec, natomiast ma zaległe alimenty - ok. 200tyś (mieszkanie warte 400-600tyś

Pozdrawiam.

Poprawka, babcia miała dwójkę dzieci, nie rodzeństwa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, mam problem z pewnym spadkiem.

Moja babcia - wdowa, miała syna i córkę. Syna wydziedziczyła, córki nie, następnie zmarła. Całe mieszkanie przeszło na ciotkę.
Ciotka miała męża bez dzieci. Oboje zmarli w tym samym momencie (zabójstwo rozszerzone) Art 932 KC mówi, że w przypadku braku potomstwa majątek dziedziczą rodzice i małżonek. W takim razie część majątku odziedziczy mój ojciec który został wydziedziczony przez babcię, czy ja jako syn osoby wydziedziczonej?

[...]

Mój 'wujek' zastrzelił moją ciotkę następnie siebie sam. Miał dwóch synów, każdego z inną kobietą. Czy majątek po mojej ciotce przechodzi na jego rodzinę w przypadku gdy dopuścił się zabójstwa i jest niegodzien spadku? Jak to wygląda?

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Osobę niegodną dziedziczenia traktuje się tak jakby nie dożyła otwarcia spadku. Więc w tym przypadku kwestia niegodności małżonka jest bezprzedmiotowa. Ponadto to że wujek był niegodny to nie oznacza że jego dzieci mają być pozbawione spadku.

Więc w tym przypadku kwestia niegodności małżonka jest bezprzedmiotowa
Nie powiedziałbym - Otwarcie spadku po ciotce nastąpiło w chwili jej śmierci, więc technicznie rzecz biorąc wujek dożył otwarcia spadku.

RE: Wydziedziczenie syna, śmierć matki i ponowny spadek

Czy ojciec zamordowanej zmarł przed nią?

Czy zamordowana żona adoptowała synów męża?

Ostatnia edycja:
RE: Wydziedziczenie syna, śmierć matki i ponowny spadek

Sklero_San napisał:
Czy ojciec zamordowanej zmarł przed nią?

Czy zamordowana żona adoptowała synów męża?

Tak, w chwili śmierci ciotki, jej rodzice już nie żyli, miała jedynie brata - mojego tatę.
Ciotka nie adoptowała synów męża.

Majątek zabitej żony (podlegający dziedziczeniu) to jej udział 1/2 w majątku wspólnym małżonków oraz jej majątek osobisty.
Jeżeli mąż zostanie uznany za niegodnego dziedziczenia po żonie to uważa się że nie dożył on otwarcia spadku żony (art. 928 § 2 kc) a więc nie nabył spadku po żonie.
Żona nie adoptowała synów męża więc oni nie dziedziczą po niej.
Rodzice żony nie żyją więc jedynym spadkobiercą w takiej sytuacji byłby jej brat.
Niegodność dziedziczenia nie jest badana w postępowaniu spadkowym a tylko w odrębnym procesie. Sprawę trochę komplikuje fakt że zabójca też już nie żyje więc brat żony powinien pozwać wszystkich spadkobierców jej męża - o uznanie męża za niegodnego dziedziczenia po żonie. Uzyskany wyrok będzie stanowił dowód niegodności dziedziczenia w postępowaniu spadkowym po żonie.
Natomiast, majątek męża (jego udział 1/2 w majątku wspólnym małżonków oraz jego majątek osobisty) dziedziczą jego krewni (jego synowie albo rodzice lub rodzeństwo i.t.d.)

Art. 928. § 1. Spadkobierca może być uznany przez sąd za niegodnego, jeżeli:
1) dopuścił się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy;
Jeżeli jednak mąż był niepoczytalny w chwili zabójstwa to nie zostanie uznany za niegodnego dziedziczenia i dziedziczy spadek po żonie wspólnie z jej bratem (po 1/2 części spadku każdy z nich). Ta 1/2 cześć spadku po żonie powiększyłaby majątek osobisty męża i weszła by w skład spadku po nim. Majątek męża dziedziczą jego krewni (jego synowie albo rodzice lub rodzeństwo i.t.d.)

Ostatnia edycja:
A czy żona zmarłego (ciotka) także coś odziedziczyła po mężu mimo, iż umarła chwilę wcześniej?

Dziękuję bardzo za pomoc!

Mabog napisał:
A czy żona zmarłego (ciotka) także coś odziedziczyła po mężu mimo, iż umarła chwilę wcześniej?
Ciotka nie mogła dziedziczyć po mężu z racji tego że faktycznie umarła przed nim.

Fikcja prawna o śmierci wujka (jako spadkobiercy niegodnego) przed ciotką - nie ma zastosowania dla dziedziczenia w odwrotnym kierunku czyli przez ciotkę po wujku.

Ostatnia edycja:
Dodam jeszcze, że brat ciotki, po upływie roku od dowiedzenia się o sprawcy zabójstwa jego siostry, nie będzie mógł już żądać uznania męża ciotki za niegodnego dziedziczenia (Art. 929 kc).
Samo dowiedzenie się o śmierci w wyniku zabójstwa nie przesądzało jeszcze o tym kto jest sprawcą zabójstwa ciotki. Chodzi więc raczej o datę zapoznania się z ostatecznymi wynikami śledztwa po umorzeniu postępowania przez prokuratora.

Mabog napisał:
Pytanie 1. Czy mieszkanie po ciotce otrzyma mój ojciec? Przypominam, że babcia po której odziedziczyła mieszkanie ciotka, wydziedziczyła mojego ojca.
Wydziedziczenie Twojego ojca przez jego matkę nie ma żadnego wpływu na dziedziczenie przez niego po siostrze. Mieszkanie po Twojej babci wchodziło w skład majątku osobistego ciotki i jeżeli nie dokonała ona jego zbycia (w całości lub w części) na rzecz innej osoby (np. darowizną dla męża) to mieszkanie weszło w skład spadku po niej. Kto może odziedziczyć spadek po ciotce to już pisałem poprzednio.

Mabog napisał:
Pytanie 2. Jakie będzie dalsze postępowanie, jeżeli mieszkanie otrzyma mój ojciec, natomiast ma zaległe alimenty - ok. 200tyś (mieszkanie warte 400-600tyś
Jest winien alimenty wobec kogo? W ogólnym przypadku to wierzyciel będzie miał prawo skierować egzekucję alimentów do nieruchomości gdy tylko sąd stwierdzi że Twój ojciec nabył spadek po siostrze (w 1/2 lub w całości). Gdyby ojciec odrzucił spadek przypadający mu z ustawy po siostrze to czynność ta mogłaby zostać ubezskuteczniona względem wierzyciela (skarga pauliańska) i mógłby on egzekwować alimenty ze spadku odziedziczonego po ciotce przez dzieci dłużnika.

Ostatnia edycja:
Ojciec alimenty ma wobec mnie i mojego brata.
Czyli w takim przypadku jak najlepiej ubiegać się, aby 1/2 majątku po ciotce, która spadła dla rodziny wujka została oddana nam?
Rodzina wujka jest bardzo w porządku, czy w takim razie wystarczy wizyta u notariusza pt. zniesienie współwłasności?

Nabycie spadku po Twojej ciotce przez Twojego ojca (jako brata zmarłej) jest zwolnione z podatku od spadków więc najlepiej aby to ojciec dziedziczył po swojej siostrze (a nie Ty i Twój brat).

Spadkobiercy wujka powinni już teraz ustalić kto po nim dziedziczy i uzyskać akt poświadczenia dziedziczenia w kancelarii notarialnej. Jeden wypis tego aktu powinni wydać Twojemu ojcu.
W zależności od stopnia pokrewieństwa to spadkobiercy wujka powinni wtedy zgłosić (sd-z2) lub zeznać (sd-3) do urzędu skarbowego nabycie rzeczy i praw w spadku po zmarłym wujku. O tym, które nieruchomości wchodzą w skład spadku po wujku, decyduje treść ksiąg wieczystych.
-------------------------------------------------------------------
Pierwszy scenariusz:
Jeżeli nie minęły terminy określone w art. 929 kc i jeżeli wujek nie był niepoczytalny w chwili dokonywania zabójstwa to ojciec powinien wnieść do Sądu Okręgowego powództwo z żądaniem uznania [wujka] przez sąd za niegodnego dziedziczenia po [ciotce]. Osobami pozwanymi muszą być wszyscy spadkobiercy wujka (wymienieni w akcie poświadczenia dziedziczenia). Pisałeś że mieszkanie ciotki ma wartość 400-600 tyś. Przyjmijmy że jest to 500 tyś zł. Zakładając że jest to jedyny majątek spadkowy ciotki i że nie było długów w jej spadku to czysta wartość spadku ciotki wynosi 500 tyś. zł z czego udział wujka 1/2 w spadku po żonie ma wartość 250 tyś. zł i jest to wartość przedmiotu sporu. Opłata od pozwu którą musi wnieść ojciec wynosi 5% od 250 tyś czyli 12,5 tyś zł. Jeżeli sąd wyda wyrok uznający wujka za niegodnego dziedziczenia po żonie wtedy Twój ojciec będzie mógł uzyskać w kancelarii notarialnej akt poświadczenia dziedziczenia przez siebie całości spadku po swojej siostrze. Następnie będzie musiał zgłosić (sd-z2) do urzędu skarbowego nabycie poszczególnych rzeczy i praw wchodzących w skład tego spadku aby skorzystać z przysługującego mu zwolnienia z podatku od spadków.
-------------------------------------------------------------------
Drugi scenariusz:
Jeżeli jednak minął już któryś z terminów określonych w art. 929 kc LUB wujek był niepoczytalny w chwili dokonywania zabójstwa LUB Sąd Okręgowy wydał wyrok sprzeczny z żądaniem Twojego ojca, wtedy ojciec oraz spadkobiercy wujka powinni spotkać się w kancelarii notarialnej i uzyskać akt poświadczenia dziedziczenia spadku po żonie wujka w którym jest stwierdzone że ojciec dziedziczy tylko 1/2 spadku po swojej siostrze. Wtedy ojciec składa sd-z2 do urzędu skarbowego aby nie płacić podatku od spadku po siostrze. Spadkobiercy wujka składają ponownie sd-z2 lub sd-3 do urzędu skarbowego w których wykazują nabycie nowych rzeczy i praw w spadku po wujku uzasadniając to wydanym dopiero co przed chwilą aktem poświadczenia dziedziczenia przez wujka po jego żonie (Art. 4a ust. 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).
Twój ojciec i spadkobiercy wujka spotykają się u notariusza i dokonują darowizn swoich udziałów własności w nieruchomości (tej którą ciotka dziedziczyła po babci) na rzecz ojca. Od nabytych przez ojca darowizn o łącznej wartości 250 tyś. zł notariusz pobierze od ojca podatek w kwocie 48 tyś. 766 zł. Nieodpłatne zniesienie współwłasności nieruchomości skutkowałoby takim samym podatkiem jak przy darowiznach.
Załóżmy że zamiast darowizn spadkobiercy sprzedają swoje udziały we własności nieruchomości Twojemu ojcu. Wtedy ojciec nie płaci żadnego podatku od darowizn ale spadkobiercy wujka będą musieli w następnym roku zapłacić podatek od dochodu ze sprzedaży nieruchomości (jeżeli od ostatniego dnia w roku w którym zmarł wujek do dnia sprzedaży nie upłynęło 5 lat). Podatek wyniesie 19% * 250 tyś = 47 tyś. 500 zł chyba że zadeklarują wydatkowanie na własne cele mieszkaniowe swoich dochodów ze sprzedaży udziałów w nieruchomości w ciągu 3 lat licząc od ostatniego dnia w roku w którym nastąpiła sprzedaż.

Rozumiem, czyli nie da rady dogadać się ze spadkobiercami po stronie wujka, aby po prostu znieśli współwłasność spadku? Bo jak dobrze rozumiem, darowizna nie jest tożsama ze zniesieniem współwłasności?

Ponadto rozumiem, że jeżeli sąd uzna wujka za niegodnego dziedziczenia, to część ciotki majątku nie przejdzie na jego spadkobierców? (ma dwóch synów) Bo w tym momencie, spadek po ciotce prawnie należy się im (z racji iż ich ojciec zmarł), udowadniając niegodność dziedziczenia wujka oni także stracą prawo do dziedziczenia? (osoba niegodna dziedziczenie jest traktowana jakby nie dożyła otwarcia spadku więc pytanie czy wujek przez niegodność 'zablokuje' dalsze dziedziczenie majątku ciotki dla jego rodziny, czy po prostu gdyby żył to by go ominęło dziedziczenie, a teraz tak czy siak dostaną spadek jego synowie?)

Spadkobiercy osoby niegodnej dziedziczenia nie są pozbawieni dziedziczenia tylko przez to że spadkodawca był niegodzien. I przez to obawiam się, że udowadniając że wujek był niegodzien - nic nie zdziałamy, gdyż tak czy siak majątek jest ich, dobrze myślę?

Ostatnia edycja:
Mabog napisał:
Bo jak dobrze rozumiem, darowizna nie jest tożsama ze zniesieniem współwłasności?
Można dokonać darowizn udziałów własności w nieruchomości zamiast zniesienia współwłasności nieruchomości. Nieodpłatne zniesienie współwłasności i darowizny są nawet tak samo opodatkowane podatkiem od spadków i darowizn.
Nieodpłatność zniesienia współwłasności i darowizny mogą spowodować że w przyszłości dzieci lub żony spadkobierców wujka pozwą Twojego ojca (lub Ciebie i brata) o uzupełnienie zachowków.

Mabog napisał:
Ponadto rozumiem, że jeżeli sąd uzna wujka za niegodnego dziedziczenia, to część ciotki majątku nie przejdzie na jego spadkobierców?
Wtedy żadna część majątku spadkowego ciotki nie przejdzie na wujka, a więc nie przejdzie poprzez wujka na spadkobierców wujka. Spadkobiercy wujka nie dziedziczą bezpośrednio po ciotce w żadnym przypadku.

Mabog napisał:
Bo w tym momencie, spadek po ciotce prawnie należy się im (z racji iż ich ojciec zmarł),
Używasz nieprecyzyjnych sformułowań i dlatego masz wątpliwości. Jeżeli nie uwzględnimy niegodności dziedziczenia wujka to spadek po ciotce należy się w 1/2 Twojemu ojcu oraz w 1/2 wujkowi.
Ta 1/2 spadku po ciotce weszła w skład majątku wujka ponieważ żył on chwilę dłużej niż żona. Następnie ta 1/2 spadku po ciotce była już wewnątrz spadku po zmarłym wujku. Spadkobiercy wujka w żadnym przypadku nie mogliby dziedziczyć spadku bezpośrednio po ciotce a tylko poprzez spadek po wujku. Jeżeli wujek będzie niegodny dziedziczenia po żonie to spadkobiercy wujka nadal będą dziedziczyć spadek tylko po wujku ale wewnątrz spadku po wujku nie będzie już 1/2 spadku po ciotce.

Mabog napisał:
Spadkobiercy osoby niegodnej dziedziczenia nie są pozbawieni dziedziczenia tylko przez to że spadkodawca był niegodzien.
To jest prawda ale tylko pod warunkiem że spadkobiercy osoby niegodnej należeli by do kręgu spadkobierców ustawowych po osobie pokrzywdzonej. A jak już mówiłem spadkobiercy wujka nie mogą dziedziczyć bezpośrednio po ciotce w żadnym przypadku dlatego że nie są jej krewnymi ani przysposobionymi.
Jeżeli więc udowodni się niegodność dziedziczenia wujka po żonie to wtedy wujek nie dziedziczy 1/2 spadku po żonie. Spadkobiercy wujka dziedziczą po wujku spadek pozbawiony majątku ciotki. Cały spadek po ciotce dziedziczył by Twój ojciec.

W poprzednim poście wykazałem że opcja z udowodnieniem niegodności dziedziczenia jest najtańsza dla Twojego ojca. Powinien zapoznać się z ustaleniami śledztwa prokuratorskiego. Sprawdzić jakie motywy zabójstwa brał pod uwagę prokurator. Czy wykluczył udział osób trzecich. Czy można wykluczyć niepoczytalność wujka. Chyba że minęły już terminy o których wcześniej pisałem. Na ten temat nie wypowiadałeś się.

Ostatnia edycja:
Ok, teraz wszystko rozumiem.
Czyli najprostszym rozwiązaniem, będzie założenie sprawy o niegodność dziedziczenia.
Na szczęście terminy nie minęły, śmierć miała miejsce 30.10.2020r
Dziękuję bardzo za pomoc!

Ostatnia edycja:
Powrót