Osoba odpowiedzialna za ubezpieczenie grupowe w firmie zgubiła moje papiery

• Autor wątku Autor wątku 21159801
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

21159801

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Osoba w pracy , odpowiedzialna za ubezpieczenie grupowe osób w naszej firmie, zgubiła i nie złożyła moich papierów. Fakt wyszedł dopiero kiedy zachorowałam na nowotwór i chciałam ubiegać się o odszkodowanie, a ona na szybko złożyła moje papiery, niestety już z datą późniejsza. Ubezpieczalnia nie chciała mi wypłacić pieniędzy z powodu tego że zdarzenie miało miejsce poza okresem ubezpieczenia i równowartość kwoty odszkodowania wypłacił mi szef. Teraz chciałabym zgłosić kolejne roszczenie związane z moją chorobą jednak sytuacja się nie zmieniła, data rozpoczęcia ubezpieczenia jest późniejsza niż data zachorowania więc nie mogę składać żadnych roszczeń, nie jest to oczywiście moja wina , co mogę zrobić w tej sytuacji ?

,,data rozpoczęcia ubezpieczenia jest późniejsza niż data zachorowania więc nie mogę składać żadnych roszczeń"

niekoniecznie, akurat data zachorowania nie musi być istotna w kwestii pobytu w szpitalu czy np. operacji. Nie wiem o jakich roszczeniach mówimy, jednak data zachorowania nie musi mieć tutaj znaczenia, chyba, że masz już jakieś odmowy i jest taka podstawa prawna podana. Jeżeli firma, w której pracujesz, wypłaciła ci świadczenia, to rozumiem, że przyznali się do odpowiedzialności za niedopełnienie obowiązku jako ubezpieczający i na nich tez ciążyć będzie realizacja kolejnych świadczeń. Jednocześnie ważna kwestia, niezłożenie papierów to jedno, ale czy składka była za Ciebie przekazywana od momentu nieskutecznego zgłoszenia?

Powrót