Osoba pracująca a renta z tyt niezdolności do pracy ?

• Autor wątku Autor wątku Pawcio111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawcio111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , mam zamiar składać wniosek o przyznanie renty z tytułu niezdolności do pracy , będzie to moja pierwsza renta,wcześniej nie stawałem i nie wnioskowałem o taką rente. Ale czy są jakieś przeciwwskazania bym dostał taką rente jeśli w danym momencie składania wniosku jestem ciąglę i będe osobą pracująca ? Nie przebywam na zwolnieniu itd. Czy są to jakieś przeciwwskazania które dyskwalifikują mnie bym dostał rente ? Czy są jakieś przeciwwskazania prawne ku temu ? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

Czyli jeśli orzecznik przyzna rente pomimo tego że stając na komisje w trakcie trwania pracuję to nie mogą mi jej oddalić z tego powodu ? :) Bo nie zrozumiałe jest dla mnie to co pisza na stronei zusu ze musze być osobą neizdolną do pracy , a ja pracuję i boje ise ze moze mi to kolidować :)

Osoba całkowicie niezdolna do pracy może pracować tylko nie może przekroczyć miesięcznie 70% przeciętnego wynagrodzenia, jeśli przychód przekroczy 70% ale nie będzie wyższy niż 130%to ZUS wypłaci część renty.
Nie ma żadnych przeciwwskazań, ale podczas komisji orzecznik będzie brał wszystko pod uwagę rodzaj wykonywanej pracy, wykształcenie no i oczywiście stan zdrowia

Powrót