osoba trzecia opłaca fakturę zamiast zleceniodawcy, konsekwencje podatkowe,

• Autor wątku Autor wątku chesterfield_ca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chesterfield_ca

Użytkownik
Odpowiedzi
30
WItam,

zrealizowałem usługę, wystawiłem fv na zleceniodawcę z odroczonym terminem płatności, wobec braku płaności, spawę dałem do sądu przeciwko zleceniodawcy,
po wydaniu nakazu zapłaty, a przed jego uprawocnieniem się, fv opłacił ojciec zleceniodawcy przlewem wskazuąc w tytyle przelewu numer mojej faktury, nie było żadnej umowy, że fv ma zapłacił ojciec zleceniodawcy,
jakie będą konsekwencje podatkowe, czy przelew ten będzie potraktowany jako darowizna czy też pożyczka?, czy mogę zaliczyć do kosztów przychodu?
czy lepiej zwrócić płatność ojcu zleceniodawcy i żądać zapłaty bezpośrednio od samego zleceniodawcy?
nie wiem, czy mam cofnąć pozew (obawiam się, że ojciec zleceniodawcy może kiedyś żądać zwrotu wpłaconej kowty)
proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
To czy to jest darowizna, pożyczka czy co innego to zasadniczo ich sprawa.
O jakim koszcie piszesz, skoro to jest przychód, a nie koszt? Możesz prosić ich o wyjaśnienia - to może być wynik rozliczeń między nimi.

1. A co chcesz wycofywać? Zapadł wyrok. Jeśli nakazowy o co najwyżej możesz pisać sprzeciw, tylko do czego skoro zapewne poparł twoje roszczenie.

2. Dłużnik zachował się wręcz podręcznikowo poprawnie. Wyrok taki o ile z jego treści nie wynika inaczej należy wykonać w okresie uprawomocniania lub zaskarżyć. Skoro nie pisał sprzeciwu to był zobowiązany wykonać co uczynił (przynajmniej częściowo i błędnie opisując - ale to bez znaczenia). Ty sobie robisz własny opis wpłaty (zasada podmiotowości w rachunkowości).

3. To nie są KUP tylko przychód.

4. Jeśli zwrócisz to stracisz. On wyrok wykonał. Drugi raz nie możesz rościć.

5. Na tym etapie powinien wykonać wyrok a nie płacić fakturę. Czyli przelać kwotę wynikającą z wyroku (zapewne faktura + koszty + odsetki + i to co tam sąd jeszcze wskazał). Sąd nie rozpatruje sprawy wg. prawa podatkowego tylko cywilnego, a tzn. że nie widzi faktury, kwoty netto, VATu itd… tylko łączne zobowiązanie dłużnika. Podatki to sprawa podatnika nie sądu i dłużnika.

Dla pewności możesz wystąpić z pismem do dłużnika i do płatnika o wyjaśnienie sytuacji, aby potwierdzili.

Powrót