Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty (telekomunikacja)

• Autor wątku Autor wątku Szymonweg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szymonweg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam otrzymałem takie pismo całkiem niedawno ....
Chciałbym się dowiedzieć jak to dokładnie jest nie mam z tą firmą żadnej umowy fakt korzystałem z ich usług opłacałem sumiennie każdą fakturę przysłaną do czasu jak zgłosiłem do nich w lutych 2016r, że dostarczany przez nich internet nie nadaję się użytku. Sam jako użytkownik zainteresowałem się bardziej tą sytuacją niż oni zacząłem wysyłać różnego typu testy, które wskazywały,że problem leży po ich stronie męczyłem się tak z nimi aż do listopada i postanowiłem całkowicie zrezygnować z ich usług,bo to była kpina.
Między czasie nie pamiętam,czy telefonicznie, czy też przez @e-mail była wzmianka,że za okres w którym nie dali rady dostarczyć internetu stabilnego mam nie płacić, a teraz mi pismo wysłali bez żadnego kontaktu wcześniejszego.

Przepraszam za tak chaotyczny sposób pisania, aczkolwiek jestem w pracy i nei mam czasu zwracać uwagi na szczegóły
Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dostarczali czy internet bez umowy czy coś przeoczyłeś ?

Dostarczali internet bez pisemnej umowy nic z nimi nie podpisywałem...

Szymonweg napisał:
Dostarczali internet bez pisemnej umowy nic z nimi nie podpisywałem...

To dość dziwne nawet jeśli chodzi o małych dostawców.., ale jeśli tak faktycznie jest to masz mniejsze powody do obaw.W takim razie zgłoś się jeśli zdecydują się na kroki prawne.

no właśnie to jest mały dostawca praktycznie obsługują 1 miejscowość.
również mam wiadomości e-mail zapisane w których opisuję im przez kilka miesięcy dosłownie problem z dostarczanym internetem...
Także chciałbym się dowiedzieć co robić w takiej sytuacji podjąć jakieś kroki,czy czekać na dalsze rozwinięcie sprawy

A jak Ci podłączyli Internet? Nie wypełniałeś żadnego formularza na stronie? Nic? Nie wysyłałeś e-maila z wnioskiem?
@WCJ:
Przepis prawny:
1. Świadczenie usług telekomunikacyjnych odbywa się na podstawie umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych.
2. Umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawiera się w formie pisemnej lub elektronicznej za pomocą formularza udostępnionego na stronie internetowej dostawcy usług. Wymóg formy pisemnej lub elektronicznej nie dotyczy umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawieranej przez dokonanie czynności faktycznych obejmujących w szczególności umowy o świadczenie usług przedpłaconych świadczonych w publicznej sieci telekomunikacyjnej, publicznie dostępnych usług telefonicznych świadczonych za pomocą aparatu publicznego lub przez wybranie numeru dostępu do sieci dostawcy usług.

Ostatnia edycja:
To było dokładnie tak była Firma A z którą też nie miałem umowy żadnej splajtowała i firma B przejęła cały rynek łącznie z klientami wyłączyli internet na 1 dzień po czym dostałem sms, ze teraz właścicielem jestem firma B i czy chcę dalej korzystać z internetu ...
żadne warunki nie zostały mi przekazane , czy coś w tym stylu po prostu dalej miałem internet reszta wyżej opisana

Ps. żadnego e-maila nie wysyłałem nic nie uzupełniałem moja siostra także korzysta z ich usług i ma normalną pisemną umowę z warunkami korzystania i zaznaczoną prędkością internetu.
Pozdrawiam

To skąd mają Twoje dane? Rozumiem, że możesz nie pamiętać. Ale istnienie, bądź nie umowy jest tutaj kluczowe.

dane mają z poprzedniej firmy,która "splajtowała" potem trzeba było przez sms potwierdzić dalsze korzystanie z internetu nic więcej

To nie jest tak,że ja nie wiedziałem o tym,że korzystam z tego internetu tylko sprawa tego typu,że nie mając z nimi umowy płaciłem za internet normalnie,bo był stabilny... jak z internetu praktycznie już nie mogłem korzystać poinformował ich przez e-mail o zaistniałej sytuacji po czym dobrowolnie robiłem różnego typu testy itp i telefonicznie się dogadałem z Administratorem sieci,że za ten okres co internet nie działał poprawnie nie zapłacę z 2015 roku może 1 rachunek przeoczyłem chociaż starałem się płacić systematycznie

Ostatnia edycja:
I gdy w lutym 2016 stwierdziles, ze ich neta juz nie chcesz to z niego nie korzystales? Nie beda mieli w logach zadnego pobierania z twojego lacza?

oficjalnie zrezygnowałem w listopadzie, bo obiecywali cały czas,że coś z tym zrobią na co mam wiadomości e-mail

za internet, który praktycznie nie działał ? pomimo zgłoszeń ?

Oczywiście, że masz płacić pomimo zgłoszeń. Wyobraź sobie jaki byłby chaos w kraju gdyby każdy decydował za siebie kiedy ma zapłacić a kiedy nie wedle własnego "widzimisię".

Dostając informacje od dostawcy,że za okres w którym był internet jaki był nie mam płacić, a teraz przysyłają jakieś dziwne wezwanie bez żadnego uprzedniego powiadomienia to moim zdaniem trochę dziwne. Chyba konsument też ma jakieś prawa co do takich spraw... Nie chodzi o to, żeby się wymigać od zapłaty tylko,żeby walczyć o sprawiedliwość tymbardziej,że żadną umowa nie byłem powiązany.

Szymonweg napisał:
Dostając informacje od dostawcy,że za okres w którym był internet jaki był nie mam płacić, a teraz przysyłają jakieś dziwne wezwanie bez żadnego uprzedniego powiadomienia to moim zdaniem trochę dziwne. Chyba konsument też ma jakieś prawa co do takich spraw... Nie chodzi o to, żeby się wymigać od zapłaty tylko,żeby walczyć o sprawiedliwość tymbardziej,że żadną umowa nie byłem powiązany.
Ale jak rozumiem, byłeś związany umową z poprzednią firmą? Bo ta nowa przejęła prawa i obowiązki poprzedniej.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Powiem szczerzę z poprzednią także nie byłem powiązany umową, a do tego nie otrzymywałem żadnych f-vat tylko numer konta gdzie wpłacać pieniądze. Poprzednia firma wpadła na głupi pomysł,że nie będą wystawiać rachunków no i tak to się dal nich skończyło,że musieli zakończyć działalność

Powrót