Ostateczne wezwanie do zapłaty, niepełnoletniość, MPK

• Autor wątku Autor wątku butelka15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

butelka15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Do domu przyszło ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty z MPK o mandat za brak biletu (na kwotę 216,82 zł). Mam 15 lat, więc mam pytanie - w jaki sposób przebiega egzekucja tego mandatu? Kto musi za niego zapłacić, mama czy ojciec (obydwaj są moimi opiekunami prawnymi), na jakiej podstawie warunkuje się tą osobę? Czy miejsce zameldowania jest z tym powiązane? I czy w przypadku braku zapłaty dług przechodzi właśnie na jednego z moich rodziców? Jeśli tak to którego?

masz skończone 13 lat, posiadasz ograniczoną zdolność prawną. dług będzie twój

Jest Twój...

Tak samo Ty będziesz stroną postępowania i Ty będziesz mógł samodzielnie się od tego odwołać. Także chyba lepiej zapłacić, jeśli należność nie jest przedaeniona - 15 miesięcy od dnia wystawienia opłaty dodatkowej.

Hmm, najważniejsze jest tutaj pytanie: czy mogą ściągnąć z konta opiekuna prawnego ten dług? Jeżeli jest mój, to praktycznie dopiero po 18 będę miał problemy, a teraz nie ma o nich mowy? Bo przecież w tym wieku nie mam nawet zdolności legalnej pracy... Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź na tamto pytanie

Jak wyżej napisano, dług jest Twój, a zatem komornik będzie mógł ściągać należność tylko z Twojego majątku. W sytuacji, gdy komornik skieruje egzekucje na np. rachunki Twoich rodziców - co nie powinno mieć miejsca - będzie można wytoczyć proces. Tyle, że odkręcanie tego może być przykre i nie jest natychmiastowe.

Najtaniej będzie po prostu zapłacić (pożyczyć od rodziców?). Jeśli sprawa otrze się o sąd, do tych 216 zł trzeba będzie doliczyć koszty procesu sądowego (a to powinno być koło 100 zł) i ewentualne koszty egzekucji, co już podwoi koszt "mandatu". Nie mówiąc już o tym, że jeśli zapadnie wyrok, sprawa się przedawni dopiero po 10 latach od wydania wyroku, tj. gdy powinieneś być już magistrem. No i miej na uwadze rosnące odsetki.

Przy takich drobnych kwotach zawsze warto zapłacić.

Prędzej czy później i tak to z Ciebie ściągną, a w międzyczasie na start zostaniesz wpisany do rejestru dłużników itp. Po co Ci to??

Zastanów się.

Sprawa trafi do sądu i będzie:

216 plus odsetki

90 zł koszty procesu.

Około 400 zł kosztów komorniczych

Chodzi mi o to, czy istnieje jakakolwiek możliwość przeniesienia tego na rodziców (Nie chcę takiej możliwości właśnie). Po 18 sprawa wygląda już inaczej ponieważ dostanę spadek i wtedy będę tą kwotę mógł spokojnie zapłacić nawet jak bedzie 5 razy wieksza, a w obecnym momencie nie mogę sobie z rodzicami zbytnio na to pozwolić.

Na pewno nie dostałeś mandatu!!!

Napisz, kiedy dokładnie dostałeś tą opłatę dodatkową za brak biletu (konkretna data, to bardzo ważne).

Powrót