Ostrzeżenia w Ksiegach wieczystych

• Autor wątku Autor wątku tomek1972cn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek1972cn

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Jestem jednym z 16 współwłaścicieli działki na której jest droga.
W Rubryce 3.4 wpisano ostrzeżenie " Z Urzędu wpisano ostrzeżenie o niezgodności treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym"
W związku z tym ostrzeżeniem Wójt zawiesił postępowanie rozgraniczające ponieważ " niezgodność dotyczy wykazanych udziałów współwłaścicieli które wynoszą ..... i nie stanowią całości"
Faktem jest, że w "rubryce 2.2.1 - udziały" po przeliczeniu wszystkich udziałów współwłaścicieli nie stanowią całości,ale brakujące udziały dokładnie 1/4 znajdują się w tej samej Księdze Wieczystej w rubryce 2.8.0.1 "Komentarz do migracji". W łamie 3: Jako współwłaściciel wpisana również RZESZA NIEMIECKA w 2/8 częściach - Prawo własności wpisane w KW. Nr ... na podstawie dokumentu z dnia ... 1942r na wniosek z dnia.... 2001r.
Mam w związku z tym pytanie. Czy owych udziałów nie powinien przejąć Skarb Państwa?

tak, Skarb Państwa. Podstawa: Art. 2 ust. 1 pkt a dekretu z dnia 8.03.1946 o majątkach opuszczonych i poniemieckich
Art. 2.
1. Z mocy samego prawa przechodzi na własność Skarbu Państwa wszelki majątek:
a) Rzeszy Niemieckiej i byłego Wolnego Miasta Gdańska

Musisz wystąpić z wnioskiem do odpowiedniego starosty jako reprezentującego Skarb państwa w zakresie gospodarki nieruchomościami aby złożył wniosek do kw o ujawnienie prawa własności Skarbu Państwa. Starosta ma taki obowiązek.

Dziękuję.
Rozumiem ,że ta ustawa jest dalej ważna.
A co zrobić z spadkobiercami którzy nie przeprowadzili postępowania spadkowego i nie mają zamiaru tego dokonać?
Ja ich przecież nie zmuszę.

Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku moze złożyć każdy kto ma w tym interes prawny. Czy powodem zawieszenia postepowania rozgraniczeniowego było także to, że nie są stwierdzone spadki po określonych osobach? Jeśli tak, to wójt w postanowieniu o zawieszeniu powinien był wezwać którąś ze stron albo sam złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku bo tak nakazuje art. 100 par. 1 kpa. Ty sam jak uczestnik postępowania o rozgraniczenie możesz taki wniosek o stwierdzenie nabycia spadku złożyć, bo twój interes prawny wyraża się w tym, iż bez ustalenia spadkobierców nie będzie kontynuowane postepowanie rozgraniczeniowe.

Zawieszeniem postępowania była niezgodność KW i danych z Rejestru gruntów.
W KW figuruje czterech współwłaścicieli którzy już niestety nie żyją, oraz jak już pisałem w rubryce 2.8.0.1 Rzesza Niemiecka. Wójt postanowił "zgodnie z art.97 paragraf 1 pkt.4 kpa, zawiesić postępowanie do czasu rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez sąd, tj. określenie wszystkich współwłaścicieli nieruchomości oznaczonej nr ... i zniesienia ostrzeżenia w tym zakresie w księdze wieczystej nr......" Na tym koniec. W uzasadnieniu niema napisane kto to ma zrobić ani określonego czasu. Po prywatnej rozmowie dowiedziałem się że jeżeli się odwołam to zgodnie z art.100 par. 1 wezwie mnie jako stronę.
Byłem u radcy prawnego ,który mi odradził pisać odwołanie ponieważ jeżeli Wójt wezwie mnie jako stronę do wyjaśnienia wszystkich niejasności to ja będę musiał pokryć wszystkie koszty z tym związane.
Co mam z tym wszystkim zrobić?:mad:

Wójt jest gupi:cool: i nie zna prawa. Ale takich głupów jest więcej po różnych organach, po wojewodach i ministrach również.

Więc zrób tak: skoro tylko to było podstawą zawieszenia to rzeczywiście się nie odwołuj. Więc pisz do Starosty i pilnuj go. Jest taka ustawa z 7 września 2007 r. o przydługawej nazwie "o ujawnieniu w księgach wieczystych prawa własności nieruchomości Skarbu Państwa oraz jednostek samorządu terytorialnego", która zobowiązuje m.in. starostów do regulacji stanów prawnych nieruchomości. Tu jest bułka z masłem, bo jest wprost przepis, który jest podstawą wpisu do kw (ten przepis dekretu, o którym wspominałam). Sąd wieczystoksiegowy jak dostanie wniosek od starosty to według tej ustawy z 2007 r. ma obowiązek w ciągu miesiąca go załatwić.

Co do ustalenia spadkobierców to sprawa zalezy od tego jak bardzo tobie zalezy na szybkości. Jeśli tak, to weź i złóż te wnioski o stwierdzenie nabycia spadku. To tylko 50 zł za każdego zmarłego.

Fajnie, ale co mam konkretnie temu staroście napisać i jak go przypilnować?
Rozumiem ,że chodzi o udziały po Trzeciej Rzeszy.

A co do spadków, co musi być w wniosku napisane i jakie dokumenty dołączone.
O dwóch spadkobiercach wiem gdzie mieszkają , znam ich adresy. Są to bezpośredni spadkobiercy jednej osoby z KW. Co do pozostałych spadkobiercach trzech osób z KW niestety nie wiem nic. Kto potem ponosi koszty postępowania spadkowego ja jako wnioskodawca czy spadkobiercy.
Dziękuję Ci za wszelką pomoc.;)

Nu, napisz do starostwa, że jest taka a taka nieruchomość (którą i tak powinien już dawno mieć w stosownym wykazie nieruchomości do uregulowania, zrobionym na podstawie tej ustawy z 2007 r.), co do której nalezy ujawnić własność Skarbu Państwa. Urzędnicy starostwa się nie napracują jeśli oznaczenia działki w kw są aktualne tj. zgodne z danymi z ewidencji gruntów. Chodzi o to, że jak ten sam grunt w kw jest oznaczony np. jeszcze jako parcela gruntowa - tak jest w mojej części kraju:) a w ewidencji już jako działka ewidencyjna to do wniosku do kw trzeba jeszcze zrobić synchronizację. Jeśli w kw i w ewidencji gruntów jest to samo oznaczenie, to starostwo pisze prościutki wniosek.

Po prostu pisz do starostwa z żądaniem ujawnienia SP w kw. Możesz opisać po co ci to jest ale tak czy tak, starosta zbyć cie nie może. Poproś o poinformowanie cie o złożeniu wniosku.

Wnioskodawca będzie ponosić koszty, to jednak zasadniczo tylko 50 zł. Sprawa spadkowa gdzie znasz choć jednego spadkobiercę będzie prosta. Przyjdzie ta osoba, złozy tzw. zapewnienie spadkowe i sąd wyda postanowienie. Tam gdzie spadkobierców nie znasz, sąd będzie musiał zrobić ogłoszenie prasowe a to kosztuje obecnie z kilkaset zł:( Tak się prasa ceni...

netta:roza: na razie bardzo Ci dziękuję.
W poniedziałek zajdę do Wydziału Ksiąg Wieczystych i spróbuję się dowiedzieć na czyj wniosek w 2001 roku została wpisana Trzecia Rzesza. Następnie w Starostwie Powiatowym złożę wniosek o ujawnienie własności Skarby Państwa.

Co do spadków to będę się jeszcze raz starał ustalić spadkobierców.

Nie rozumiem tylko dlaczego Wójt mający większe możliwości zgodnie z art.100. par.1 nie wystąpił równocześnie do właściwego organu lub sądu celem wyjaśnienia nieścisłości.
Tym bardziej, że żyjący współwłaściciele złożyli w kwietniu 2009 r. wniosek o nieodpłatne przekazanie gminie tej i dwóch innych nieruchomości.
Następna sprawa to, jak gmina mogła nadać prywatnej drodze (16 współwłaścicieli i Rzesza) nazwę ulicy bez naszej zgody.
DZIĘKI :roza:

tomek1972cn napisał:
netta:roza: na razie bardzo Ci dziękuję.
W poniedziałek zajdę do Wydziału Ksiąg Wieczystych i spróbuję się dowiedzieć na czyj wniosek w 2001 roku została wpisana Trzecia Rzesza. Następnie w Starostwie Powiatowym złożę wniosek o ujawnienie własności Skarby Państwa.

Co do spadków to będę się jeszcze raz starał ustalić spadkobierców.

Nie rozumiem tylko dlaczego Wójt mający większe możliwości zgodnie z art.100. par.1 nie wystąpił równocześnie do właściwego organu lub sądu celem wyjaśnienia nieścisłości.
Tym bardziej, że żyjący współwłaściciele złożyli w kwietniu 2009 r. wniosek o nieodpłatne przekazanie gminie tej i dwóch innych nieruchomości.
Następna sprawa to, jak gmina mogła nadać prywatnej drodze (16 współwłaścicieli i Rzesza) nazwę ulicy bez naszej zgody.
DZIĘKI :roza:

A mnie to też ciekawi, kto wpisywał Trzecią Rzeszę:lol:

Bo wójt nie wie sam jak takie rzeczy się reguluje. Więc zawiesił postepowanie i mysli, że ma spokój.

Pozdrawiam!

Jak się coś więcej dowiem to znowu tu napiszę.
Na razie WIELKIE DZIĘKI.
Miłego weekendu.

Tak sobie czytam to postanowienie Wójta i się zastanawiam.
Wójt w uzasadnieniu napisał
"Różnice dotyczą zarówno ilości osób ujętych w obu dokumentach (KW i Rejestr gruntów) jak także danych osobowych oraz wielkości poszczególnych udziałów. W związku z powyższym do rozpatrywania wniosku przyjęto dane zawarte w KW jako dokumentu stanowiącego o własności nieruchomości. Stanowisko to znajduje se uzasadnienie, poprzez analogię, w zapisie par.6 rozporządzenia rady ministrów z dnia 7.12.2004 r. w sprawie sposobu i trybu dokonywania podziałów nieruchomości(Dz.u.04.268.2663)".
Czytałem tę ustawę i zastanawiam się nad par.6 pkt 4. "W przypadku, o którym mowa w ust. 3, o czynnościach przyjęcia granic zawiadamia się właściciela bądź użytkownika wieczystego nieruchomości podlegającej podziałowi oraz właścicieli bądź użytkowników wieczystych nieruchomości sąsiadujących z nieruchomością podlegającą podziałowi, a w przypadku braku danych o tych osobach - osoby władające tymi nieruchomościami.
Kto to są osoby władające tymi nieruchomościami?

Byłem dzisiaj w KW. Bałagan i jeszcze raz bałagan.
Okazuje się, że w 1942 r Rzesza zabrała 5 współwłaścicielom pole.
Po wojnie na mocy dekretu z dnia 6 czerwca 1945 roku trzem współwłaścicielom zostały przywrócone nieruchomości, a dwóm nie wiadomo dlaczego nie. Mimo tego, że osoby te żyły po wojnie. Stąd te 2/8 które figurują do dzisiaj w KW na Trzecią Rzeszę.
I pat. Nikt nie wie co z tym trzeba zrobić.

Ps.
Jeszcze takie pytanko.
Jeżeli wójt zawiesił postępowanie zgodnie z art.97 par.1 pkt4 kpa to zgodnie z art 100 "Organ administracji publicznej wystąpi równocześnie do właściwego organu lub sądu o rozstrzygnięcie zagadnienia wstępnego albo wezwie stronę do wystąpienia o to w oznaczonym terminie..."
1. Jeżeli w postanowieniu nie wskazał mnie jako strony i nie oznaczył żadnego terminu to mogę to rozumieć, że równocześnie wójt wystąpił do właściwego organu lub sądu?
2. Jeżeli nie to czy w odrębnym piśmie powinien jeszcze teraz mnie wskazać?
3. Ile ma czasu na to aby mnie wskazać jeżeli ja się od jego decyzji nie odwołałem?

tomek1972cn napisał:
Tak sobie czytam to postanowienie Wójta i się zastanawiam.
Wójt w uzasadnieniu napisał
"Różnice dotyczą zarówno ilości osób ujętych w obu dokumentach (KW i Rejestr gruntów) jak także danych osobowych oraz wielkości poszczególnych udziałów. W związku z powyższym do rozpatrywania wniosku przyjęto dane zawarte w KW jako dokumentu stanowiącego o własności nieruchomości. Stanowisko to znajduje se uzasadnienie, poprzez analogię, w zapisie par.6 rozporządzenia rady ministrów z dnia 7.12.2004 r. w sprawie sposobu i trybu dokonywania podziałów nieruchomości(Dz.u.04.268.2663)".
Czytałem tę ustawę i zastanawiam się nad par.6 pkt 4. "W przypadku, o którym mowa w ust. 3, o czynnościach przyjęcia granic zawiadamia się właściciela bądź użytkownika wieczystego nieruchomości podlegającej podziałowi oraz właścicieli bądź użytkowników wieczystych nieruchomości sąsiadujących z nieruchomością podlegającą podziałowi, a w przypadku braku danych o tych osobach - osoby władające tymi nieruchomościami.
Kto to są osoby władające tymi nieruchomościami?

Osoby władające to po prostu osoby, które faktycznie zajmują się nieruchomością.

tomek1972cn napisał:
Ps.
Jeszcze takie pytanko.
Jeżeli wójt zawiesił postępowanie zgodnie z art.97 par.1 pkt4 kpa to zgodnie z art 100 "Organ administracji publicznej wystąpi równocześnie do właściwego organu lub sądu o rozstrzygnięcie zagadnienia wstępnego albo wezwie stronę do wystąpienia o to w oznaczonym terminie..."
1. Jeżeli w postanowieniu nie wskazał mnie jako strony i nie oznaczył żadnego terminu to mogę to rozumieć, że równocześnie wójt wystąpił do właściwego organu lub sądu?
2. Jeżeli nie to czy w odrębnym piśmie powinien jeszcze teraz mnie wskazać?
3. Ile ma czasu na to aby mnie wskazać jeżeli ja się od jego decyzji nie odwołałem?

1. Wójt nic nie zrobi, tak podejrzewam. Jest pewnie zadowolony, że sprawę ma odfajkowaną na jakis czas.
2. Nie. Takie wskazanie powinno nastąpić w samym postanowieniu o zawieszeniu.

netta. Dzięki.
Więc powiedzmy za 3-4 tyg. mogę zapytać (na piśmie oczywiście) Wójta co zrobił w mojej sprawie do kogo się skierował i z jakim skutkiem. Wójt teoretycznie nie może mnie zbyć i przymusić mnie teraz do rozwiązania zagadnienia wstępnego.

Byłem dzisiaj w starostwie i złożyłem wniosek o wyjaśnienie sprawy Trzeciej Rzeszy. Ciekawe co oni wymyślą.

Udało się wyjaśnić sprawę Trzeciej Rzeszy. Po przeanalizowaniu przez Starostwo Powiatowe dokumentów dokonano zmiany prawa współwłasności nieruchomości. Udziały po Rzeszy przejął Skarb Państwa.:D
Mam jeszcze ptanko.
Jeżeli chodzi o spadkobierców, których nie idzie ustalić lub nie przeprowadzili postępowania spadkowego bo mają to w d....
Czy Wójt zgodnie z Art. 34.
§ 1. Organ administracji publicznej wystąpi do sądu z wnioskiem o wyznaczenie
przedstawiciela dla osoby nieobecnej lub niezdolnej do czynności prawnych,
o ile przedstawiciel nie został już wyznaczony.
może złożyć taki wniosek do sądu?

Przepraszam pomyliłem się w poprzednim poście.
Chodziło mi o art 30 KPA
§ 5. W sprawach dotyczących spadków nie objętych jako strony działają osoby
sprawujące zarząd majątkiem masy spadkowej, a w ich braku - kurator wyznaczony
przez sąd na wniosek organu administracji publicznej.
Moje pytanie z poprzedniego postu dotyczy tego właśnie artykułu.

Powrót