Oświadczenie dla młodych

• Autor wątku Autor wątku Karolin987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolin987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
piszę ponieważ czuję się oszukana przez mojego pracodawcę w związku z ulgą podatkową dla młodych. Sytuacja wygląda następująca... Mam umowę na czas nieokreślony z wynagrodzeniem 2400 netto na umowie. W dniu podpisania umowy podsunieto mi oświadczenie dla młodych (ulga podatkowa) i kazano podpisać. Okazało się że tym samym zostałam pozbawiona zwrotu podatku. Te pieniądze nie były mi w żaden sposób zwracane co miesiąc ani w PIT. Usłyszałam wytłumaczenie, że jakbym nie podpisała oświadczenia to podatek normalnie byłby odprowadzany przez pracodawcę i w PIT mogłabym dostać zwrot, ale ze podpisałam takie oświadczenie 1 sierpnia a moje wynagrodzenie na umowie jest netto to nie dostanę żadnych pieniędzy. Czy to jest zgodne z prawem? Czuję się oszukana, bo to jest wykorzystywanie niewiedzy pracownika. Zresztą ten pomysł został podsuniety pracodawcy przez księgowego, a jak dla mnie to jest wykorzystanoe wiedzy doświadczonego księgowego wobec szarego pracownika który nie posiada wiedzy z zakresu finansów i prawa podatkowego. Czy mogę coś zrobić czy sprawa jest przegrana?

Nie zostałaś oszukana. Oświadczenie mogłaś podpisać jeśli Twoje dochody uzyskane od początku roku nie przekraczały kwoty limitu i jeśli nie miałaś ukończonych 26 lat. Podpisałaś.
Prawdą jest że gdybyś nie podpisała tego oświadczenia to przy rozliczeniu rocznym otrzymałabyś zwrot podatku, co przy umowie na kwotę netto byłoby dla Ciebie korzystne.
Złóż teraz oświadczenie że chcesz mieć potrącany podatek, wzrośnie Twoja płaca brutto, wzrosną składki ZUS, będzie odprowadzany podatek - to wszystko będzie musiał zapłacić pracodawca.

Powrót