Oświadczenie firmy pożyczkowej o błędzie w bazie danych

• Autor wątku Autor wątku verufael
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

verufael

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, niedawno na mój adres przyszło pismo odnośnie wezwania do spłaty zadłużenia, którego nigdy nie miałam. Nie brałam żadnych pożyczek ani nic. Jednakże na piśmie jest moje imię i nazwisko i adres. Zadzwoniłam do nich z prośbą o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji. Po podaniu swoich danych okazało się, że nie posiadają takiej osoby w bazie klientów i że zaszła pomyłka. Poprosiłam w takim razie o wysłanie przez nich pisma oświadczającego zaprzestanie jakichkolwiek czynności windykacyjnych co do mojej osoby by nie mieć później problemów w razie czego. Przystali na to i czekam na owe pismo. Mam jednak kilka pytań:

Czy taki błąd mógł zaistnieć i czy firma ma obowiązek wyjaśnić co to był za błąd (w sensie czy była to pomyłka w adresie, zbieżność nazwisk itp)?

Co w takim razie powinni zamieścić w oświadczeniu bym później nie miała z tytułu tej pomyłki żadnych problemów?

Taki błąd mógł zaistnieć. Jako, że jego popełnienie nie rodzi dla Ciebie żadnych konsekwencji, to i niczego od nich domagać się nie możesz.

Syphar napisał:
Taki błąd mógł zaistnieć. Jako, że jego popełnienie nie rodzi dla Ciebie żadnych konsekwencji, to i niczego od nich domagać się nie możesz.
Możesz.
Pisma z wyjaśnieniem pomyłki, jak najbardziej się domagaj i oczywiście je zachowaj .

Zainteresuj sprawą GIODO, weszli bezprawnie w posiadanie twoich danych osobowych

Syphar napisał:
Podstawa prawna @damian_xxx?

Przyznali się do pomyłki , więc jakiej podstawy prawnej oczekujesz , autor prosi o sprostowanie na piśmie , co nie ma do tego prawa ?

Nie no prawo ma, a oni mają prawo tego na piśmie mu nie dać - bo nie mają takiego obowiązku.

Powrót