oświadczenie majątkowe

• Autor wątku Autor wątku tomekmilut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomekmilut

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, rozpocząłem pracę w budżetówce gdzie w terminie 30 dni jestem zobowiązany złożyć oświadczenie majątkowe. ponad 3 lata temu zostałem oszukany przez bliska osobę na którą wziąłem 4 kredyty. Przestała spłacać i umowy zostały wypowiedziane a ja jestem zadłużony po uszy. By zyskać czas na zebranie pieniędzy złożyłem sprzeciwy od nakazów zapłaty i sprawy utknęły w sądzie. W związku z tym pytanie - czy w rubryce "zobowiązania w tym zaciągnięte kredyty i pożyczki powyżej 10 tysięcy złotych - w jakiej kwocie i wobec kogo" muszę wpisywać te kredyty, skoro umowy zostały wypowiedziane (czyli na ten moment nie istnieją) a sąd jeszcze nie podjął prawomocnej decyzji co do zapłaty? moim zdaniem dopiero po prawomocnej decyzji sądów będę musiał wpisać te zobowiązania, jednak chciałem się upewnić czy prawnicy powielają moją opinię . nie chciałbym tego wpisywać bo nie wiem czy to ze mam aż takie problemy finansowe będzie mile widziane, a moze do czasu prawomocnego końca postępowań sądowych moja sytuacja się poprawi... Bardzo proszę o pomoc.

Nie kombinuj, oświadczenia składasz co roku, tak że problem powróci. Wpisujesz normalnie te 4 kredyty, one istnieją. Przynajmniej w pracy nie zdziwią się kiedy po przegranej w sądzie sprawie pojawi się komornik. Nikogo nie obchodzi jaki jest twój stan majątkowy, to czysta formalność mająca wykazać, że w przypadku "nadmiernego" wzbogacenia się (czego Ci oczywiście życzę) pieniądze nie pochodzą z łapówek. I tyle w temacie. Nie bój się, nie kombinuj, wpisuj jak jest, jako urzędnik służ obywatelowi. Głowa do góry.

Powrót