oświadczenie o niekaralności

• Autor wątku Autor wątku karolyfer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolyfer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
sąd umorzył postępowanie karne (czyn z art.233 par1) na okres próby 1 roku (art.67 par 1 kk) orzekł świadczenie pieniężne w kwocie 800 zł na rzecz Stowarzyszenia (art.67 par.3 kk i art.39 pkt 7) i pokrycie kosztów sądowych.
podobno oznacza to ze nie otrzymam czystego zaświadczenia o niekaralności wcześnie niż za pół roku od uprawomocnienia
pytanie:
czy mogę złożyc zgdnie z prawem oświadczenie o niekaralności wymagane przez pracodawcę

Warunkowe umorzenie postepowania oznacza, ze jestes osoba niekarana, zatem możesz wszedzie podawać, że jesteś niekarany. Natomiast na twojej karcie karnej wyrok ten bedzie uwzględniony.

To i ja mam pytanie, bo kolega miał podobną sytuację.
Czy pracodawca może sprawdzić w rejestrze skazanych pracownika bez jego zgody?
Czy rejestr skazanych i karta karna to jedno i to samo?
Przepraszam, jeśli pytanie jest absurdalne, ale nie znam się na tym w ogóle.

Zgodnie z ustawą o Krajowym Rejestrze Karnym, prawo do uzyskania informacji o osobach, których dane osobowe zgromadzone zostały w Rejestrze, przysługuje m.in. "pracodawcom, w zakresie niezbędnym dla zatrudnienia pracownika, co do
którego z przepisów ustawy wynika wymóg niekaralności, korzystania z
pełni praw publicznych, a także ustalenia uprawnienia do zajmowania określonego
stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia
określonej działalności gospodarczej".

Rejestr skazanych, czyli Krajowy Rejestr Karny, to baza danych o osobach, które spełniają warunki art. 1 ust. 2 Ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym. Karta karna to wyciąg z Rejestru, zawierający dane jednej, konkretnej osoby.

Ostatnia edycja:
Powrót