Oświadczenie o poddaniu się egzekucji, BTE, a współwłasność

• Autor wątku Autor wątku Feelon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Feelon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witajcie,

Proszę rozwiejcie moje wątpliwości.

Moja matka kilka lat temu wzięła pożyczkę pod zastaw nieruchomości.
Umowa kredytowa jest na nią, jednak z uwagi na to, iż ja jestem właścicielem połowy nieruchomości, musiałem podpisać poniższe oświadczenie:

"Ja niżej podpisany … oświadczam, żę w zakresie zaspokojenia wszelkich roszczeń pieniężnych banku, wynikających z Umowy, poddaję się egzekucji do kwoty xxx na podstawie BTE, z tytułu odpowiedzialności rzeczowej – dłużnik hipoteczny, z tytułu ustanowienia zabezpieczenia spłaty kredytu udzielonego…, położony w …, dla której prowadzona jest KW nr xxx, w której dziale II wpisany jestem jako współuprawniony. "

W tym momencie dojdzie do wypowiedzienia umowy kredytu. Moje pytanie jest takie, czy moja odpowiedzialność skończy się na tym, iż stracę swoją część nieruchomości czy też będzie można ze mnie ściągać te pieniądze na wszelkie sposoby i z całego majątku?

Dziękuję i pozdrawiam

poręczyłeś swoją częścią nieruchomości/udzieliłeś zgody na zaspokojenie ze swojej części hipoteki

Dzięki,
Właśnie o rozstrzygnięcie tego mi chodzi. Jeśli jest tak, że odpowiadam tylko ze swojej części to ok, ale boje się, że bank będzie chciał dochodzić ode mnie spłaty z całości majątku.

Pozdr

Powrót