Oświadczenie o przyjęciu spadku oraz

• Autor wątku Autor wątku Natalica22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalica22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
stwierdzenie nabycia spoadku.....

Mam takie pytanie czy oświadczenie o przyjeciu spadku może być złożone razem z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku ? Wydaje mi się , że tak i ten termin 6 miesiecy nie będzie wiążący bo jedynym spadkobiercą jest drugi małżonek.

Mam też problem formalny , gdyż w oświadczneniu o stwierdzenie nabycia spadku trzeba wymienić te wszytskie osoby, które mogłyby dziedziczyć w drodze ustawy ( tu jest sporządząny testamteny notarialny i jeden spadkobierca). I teraz czy przy składaniu oświadczenia i wniosku trzeba załączyć akty urodzenia ( lub zgonu) w tym przypadku pozostakego rodzeństwa???? kpc nic o tym nie wspomina (mówi tylko o wypisie aktu zgonu spadkodawcy), ale pani w sądzie twierdzi ,że należy? Mi się wydaje to trochę idiotyczne, w sytuacji kiedy mamy testament.
Przepraszam ale jakoś chaotycznie to wysztko opisałam....Proszę o jakieś wyjaśnienie

[cytat="Natalica22"]Mam takie pytanie czy oświadczenie o przyjeciu spadku może być złożone razem z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku ?[/cytat]
Może być.
[cytat="Natalica22"]I teraz czy przy składaniu oświadczenia i wniosku trzeba załączyć akty urodzenia ( lub zgonu) w tym przypadku pozostakego rodzeństwa???? [/cytat]
We wniosku muszą być wskazane wszystkie osoby, które dziedziczyłyby, gdyby testamentu nie było. Proszę zapoznać się z instytucją zachowku.

W tym przypadku zachwek w ogóle nie będzie miał zastosowania.
Chodzi tylko o to czy trzeba załączać do w/w dokumentó akty urodzenia lub zgonu rodzeństwa spadkodawcy i jeżeli tak to z czego to wynika?
Czy oni będą informowani przez sąd o otwarciu spadku, jeżeli jedynym spadkobiercą jest żona?

Taki oboiwazek wynika z faktu ze musi Pani podac potencjalnych spadkobiercow ustawowych. Ma to sens zarowno przy zachowku jak i niewaznosci testamentu.

Skoro ma Pani oboiwazek podac potencjalnych spadkobiercow ustawowych to fakty ze sa to faktycznie spadkobiercy ustaowwi nalezy jakos udokumentowac.
Z aktu zgonu wynika ze spadkodawca zmarl.
Z aktu urodzenia wynika ze dane osoby sa np. dziecmi spadkodawcy a wiec i spadkobiercami ustaowwymi
Z aktu malzenstwa wynika ze dana kobieta wyszla za maz (i moze zmienila nazwisko) ale nadal jest dzieckiem spadkodawcy

Szerzej na temat aktow zob. Ustawa Prawo o aktach stanu cywilnego.

Powrót