Oświadczenie o rocznej wartości sprzedanego alkoholu Pieczątka

• Autor wątku Autor wątku usiorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

usiorek

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Hej mam pytanie moja Mama składa dziś Oświadczenie o rocznej wartości sprzedanego alkoholu i w miejscu gdzie trzeba się podpisać nie podbiła pieczątki firmowej a na druku była taka informacja tzn. podpisała się ale nie przybiła pieczątki bo zapomniała i oddała taki dokument. Wszelkie inne dane wpisała czyli kwoty, adres, nazwę firmy plus NIP itd.. Czy taki dokument będzie spełniał wymogi prawne i czy ewentualnie gdyby nie spełniał można nawet stracić zezwolenie. Kiedyś czytałem artykuł, że "obrocie prawnym spotyka się pewne druki i dokumenty, które wręcz wymagają nadania im prawomocności poprzez odcisk pieczęci firmowej." Są to m.in.: deklaracje związane z podatkami. W ustawie o wychowaniu i trzeźwości nic tam takiego nie ma ale może jakieś przepisy to interpretują.

Przepisy nie wymagają od przedsiębiorcy posiadania ani posługiwania się pieczęcią firmową. To że na takim czy innym druku znajduje się formułka "podpis i pieczęć firmowa" nie obliguje do odciśnięcia pieczęci. Potwierdzeniem oświadczenia jest podpis osoby je składającej.

No ok ale jakieś inne dokumenty wymagają pieczątki i rozumiem, że takie oświadczenie nie jest takim dokumentem, które wymaga nadania im prawomocności chociaż z podatkami ma trochę wspólnego. Czyli o jakie inne dokumenty w takim razie chodzi, które takiej pieczątki potrzebują skoro przedsiębiorca wcale nie musi mieć pieczątki? Tego nie rozumiem. Jak na dokumencie jest np. podpis i pieczątka to jeśli bym nie miał pieczątki muszę napisać pod ta rubryką "Nie posiadam pieczątki" aby uznać to za prawidłowe. Sprawdziłem kilka artykułów i tak niby piszą aby tak robić a szczególnie z Urzędem Skarbowym gdyby się czepiali ale jeśli tego nie zrobię to i tak nie mogą mi nic zrobić mam rozumieć?
To jest jakiś galimatias wręcz.

Powrót