oświadczenie podatkowe

• Autor wątku Autor wątku flako123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flako123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
mam pytanie,od pracodawcy otrzymałem oświadczenie podatkowe,jak wyglądają w niemczech wszystkie formalności z tym związane?otrzymałem również Bundesknappschaft tak napisali mi w emailu ale nie wiem jak mam to przetłumaczyć.
dziękuję za odpowiedz
pozdrawiam

Nie otrzymałeś oświadczenia podatkowego, ponieważ oświadczenie podatkowe masz złożyć Ty sam. Otrzymałeś, przypuszczam, formularze, na których składa się oświadczenie podatkowe, które musisz starannie, zgodnie z prawdą wypełnić i odesłać do Finanzamt-, czyli niem. urzędu skarbowego.
Bundesknappschaft to jeden z niemieckich zakładów ubezpieczeń społecznych, czyli instytucja rentowa (emerytalna) będąca odpowiednikiem polskiego ZUS-u, z tym że pierwotnie ubezpieczeni byli w niej górnicy. Od 1.10. 2005 niemiecka nazwa brzmi: Deutschen Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See; jest to wynikiem reorganizacji i połączenia z innymi ubezpieczycielami rentowymi.

Jeśli chodzi o Knappschaft, to prawdopodobnie także dostałeś jakieś formularze do wypełnienia, a może tylko jakieś pismo potwierdzające Twoje okresy ubezpieczeniowie. Ale przecież możesz popatrzeć na te pisma i napisać tu konkretnie, co dostałeś.

Powrót